środa, 19 marca 2014

Zielone koktajle - sałata i jabłko

[1] zielone koktajle - jabłko i sałata

postanowiłam codziennie pić przed śniadaniem zielone koktajle. wiosna tuż tuż, więc to dobry moment by dodać sobie nieco zdrowej energii. nie będę się rozpisywać jak je wykonywać, bo każdy to wie ;) wrzucamy wszystko do blendera, bzzzz by składniki się połączyły i gotowe. można miksować wszystko, owoce, liście, warzywa, orzechy, pestki, ziarna ... wszystko co nam przyjdzie do głowy. najlepsza baza to woda mineralna i/lub mleko roślinne. można dosłodzić miodem, xylitolem, stewią lub po prostu suszonymi owocami (daktyle, morele, figi, rodzynki itp). koniecznie dorzucajmy zielone liście bo to "magazyny"  żelaza i wapnia, i innych mikroelementów i witamin. jeśli nie mamy czasu na drugą część śniadania to możemy do miksowania dodać ugotowaną kaszę jaglaną czy dowolne płatki - owsiane, jęczmienne, jaglane, z amarantusa czy komosy ryżowej, uzyskamy pożywny szybki posiłek. takie roślinne miksy są o wiele zdrowsze niż soki z sokowirówki, one są kompletne, pełne, tak bardzo potrzebnego błonnika. staram się jeść wszystkie jadalne części roślin, robiąc soki czułam się bardzo niekomfortowo wyrzucając suchą miazgę. na szczęście moja sokowirówka ponad rok temu odeszła w niebyt i problem się skończył. używam blendera ręcznego, ale koniecznie muszę kupić kielichowy. smacznego miksowania życzę sobie i wam :) i zapraszam do wspólnej improwizacji.



składniki
  • 1 jabłko ze skórka
  • 2 liście sałaty lodowej
  • 1 łyżeczka mielonego ostropestu
  • 1 łyżka nerkowców
  • szczypta imbiru
  • szczypta kurkumy
  • 1 szklanka wody mineralnej
  • 1 łyżeczka miodu - opcjonalnie

Wiosenne koktajleKto codziennie jabłko zjada - potrawy z jabłek

2 komentarze:

  1. Witam w akcji "Wiosenne koktajle" ;-)

    OdpowiedzUsuń
  2. Brzmi zachęcająco i równie kusząco się prezentuje :) Dzisiaj po raz pierwszy usłyszałam o napojach z dodatkiem sproszkowanego zielonego jęczmienia. Wiesz coś o tym Elu ?

    OdpowiedzUsuń