poniedziałek, 1 października 2012

Keks jabłkowy

brzydki keks jabłkowy z charakterem ... to piękne w smaku ciasto w jesiennych barwach (z archiwum)

wytrawny w środku, słodki na wierzchu ... najszybsze do zrobienia ciasto jakie znam. bardzo zaskakujące w smaku i konsystencji. szybko się zjada ;). na to jabłkowe ciasto zaczynam mieć ochotę jesienią i towarzyszy mi przez całą zimę do wiosny.


ciasto duża tortownica:
  • 5 dużych jabłek pokrojonych w kostkę
  • 1 szklanka cukru
  • 2 szklanki mąki (może być mieszana)
  • 3 całe jaja
  • 2 łyżki otrąb
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
  • 1 łyżeczka sody oczyszczanej
  • 6 łyżek oleju
  • 1/2 szklanki orzechów włoskich lub innych bakalii
  • wanilia lub inne korzenne przyprawy do smaku (imbir, kardamon, cynamon itp)

pokrojone w kostkę jabłka zasypać cukrem i odstawić na 30 minut do lodówki by puściły sok. wymieszać wszystkie suche składniki i wsypać do jabłek. wymieszać. dodać rozbełtane jaja, olej i posiekane orzechy. szybko wszystko wymieszać i wyłożyć do formy wysmarowanej  olejem i wysypanej mąką. piec ok. 45-60 minut (do suchego patyczka) w temperaturze 200 st. C. jeśli robimy ciasto na małej tortownicy skróćmy czas pieczenia o 10 minut.

polewa:
  • 1/3 kostki masła lub masła roślinnego
  • 2 łyżki kakao lub błonnika kakao
  • 2 łyżki mleka lub wody
  • 2 łyżki cukru pudru
po wystudzeniu ciasto wyjąć z formy i  polać polewą, którą przyrządzamy następująco: wszystkie składniki podgrzać aż do rozpuszczenia masła, ciągle mieszając (nie gotować).

 zostawić do zastygnięcia polewy. ciasto w środku jest wilgotne i niezbyt słodkie ... słodycz uzupełnia intensywna polewa. 

Słodkie jabłuszka

11 komentarzy:

  1. brzydki, nie brzydki liczy się smak :)

    OdpowiedzUsuń
  2. mniam... niesamowicie apetyczne - ja lubię takie brzydale ;) bo dla mnie wcale nie są brzydkie i nie mam żadnych oporów przed spróbowaniem czegoś co wygląda jak breja :P

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. dzięki Ola... ja też takie brzydale lubię ... po pierwszym kęsie pokazują swoje wewnętrzne smakowe piękno :)
      pozdrawiam :)

      Usuń
  3. przepis jest bardzo ciekawy az slinka leci... tylko mam jeden problem nie wiem co to sa otreby? oraz moze jest jakis inny zamiennik bardzo prosze o odpowiedz..serdecznie pozdrawiam ..

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Anonimowy/a ... otręby to zewnętrzna otoczka ziarna zbóż ... błonnik. można kupić otręby prażone w sklepach. można też je zastąpić dowolnymi płatkami zbożowymi.
      pozdrawiam :)

      Usuń
  4. dziekuje uprzejmie za odpowiedz .. zapisalam liste zakupow jutro pieke ..uwielbiam takie smakowite ciasta z gory dziekuje za przepis..

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. powodzenia ... :) Anonimowa ... miło by było gdybyś nie była anonimowa... choć imię w podpisie... pozdrawiam :)

      Usuń
    2. przepraszam ...moje imie jest Bogusia,milego wiczoru !




      Usuń
    3. Bogusiu, miłego dnia :) napisz jak wyszło ciasto, jestem ciekawa...
      zapraszam do odwiedzania i komentowania :)

      Usuń
  5. Uwielbiam takie brzydkie ciacha;)

    OdpowiedzUsuń
  6. Wcale to ciacho brzydkie nie jest. Stanowczo się nie zgadzam. Całkiem ładne :). Rzeczywiście podobne do mojego dla alergika, bo... wyjściowy, modyfikowany przepis był bardzo podobny do tego. Pyszne jest. Też je uwielbiam, też zaczynam jesienią, a potem piekę i piekę.
    Pozdrawiam serdecznie

    OdpowiedzUsuń