czwartek, 24 lipca 2014

Jarmuz duszony z cebula i papryka

jarmuż na ciepło z cebulą i papryka ... z limonkową nutą

jarmuż po raz kolejny, tym razem na ciepło, podduszony z cebulą, czosnkiem i papryką, podkręcony aromatem skórki z limonki. podany z ziemniakami z pary i jajem sadzonym. w wersji wegańskiej jajo zastąpić tofu lub tofucznicą. szybkie, smaczne danie.
 
składniki na 2 porcje
  • 2-3 liście jarmużu
  • 1 mała papryka 
  • 1 cebula
  • 1spory ząbek czosnku
  • 1 łyżeczka posiekanej skórki z limonki lub cytryny
  • 1 łyżeczka soku z limonki lub cytryny
  • 1 łyżka oliwy do smażenia
  • przyprawy: sól, gałka muszkatołowa, pieprz, płatki chili
przygotowanie
jarmuż dokładnie myjemy. odrywamy liście od twardej gałązki, kroimy na mniejsze części. na rozgrzaną patelnie wrzucamy cebulę pokrojoną na piórka, szklimy. dodajemy łyżkę oliwy, wrzucamy posiekany lub zmiażdżony czosnek. chwilę smażymy na wolnym ogniu. dodajemy paprykę pokrojoną w paski. jak nieco zwiędnie (2-3 minutki) wykładamy jarmuż . mieszamy i podduszamy na wolnym ogniu. gdy zwiędnie, po 3-4 minutach, dodajemy przyprawy, mieszamy a po chwili podlewamy odrobiną wody. dusimy jeszcze jakieś 5 minut, pod koniec dodając sok z limonki i posiekaną skórkę. ja podałam z ziemniakami ugotowanymi na parze i z jajem sadzonym. w wersji wegańskiej idealne będzie podsmażone w przyprawach tofu. ziemniaki można zastąpić ulubiona kaszą, ryżem lub makaronem.
 




Lato w pełni!

4 komentarze:

  1. Wszystko tutaj wygląda tak smakowicie! Będę obserwować i starać się odtworzyć lub częsciowo wykorzystać Twoje przepisy. Oby tak dobrze smakowały w moim wydaniu jak w Twoim wyglądają (bo niestety nie wiem jak smakują, ale domyślam się, że wspaniale:)) Pozdrawiam

    OdpowiedzUsuń
  2. Wygląda apetycznie, no i wiele witamin

    OdpowiedzUsuń
  3. Zrobiłam wczoraj, jako moje pierwsze spotkanie z jarmużem. Sama jarzyna wydała mi się dość dziwna, jakby skórzasta, ale stanowiła miłą odmianę. ja osobiście dodałabym jeszcze pokruszone orzechy laskowe lub włoskie :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Jarmuż jest dość twardy i włóknisty, nigdy nie będzie tak miękki jak szpinak. orzechy czy pestki zawsze są dobrym dodatkiem.
      pozdrawiam :)

      Usuń