czwartek, 5 lutego 2015

Bezglutenowy keks jablkowy

Keks jabłkowy z kaszą jaglaną, mąką gryczaną i nutami pomarańczy i chilli 

Czasami zdarza mi się modyfikować stare przepisy. Tym razem zmieniłam mój ulubiony zimowy "keks" jabłkowy na wersję bezglutenową. To była bardzo udana i zdrowa przemiana. Ciasto jest bardzo wilgotne dzięki jabłkom, niezbyt słodkie. Brak słodyczy rekompensują nuty aromatyczne pomarańczy i zaskakujące nuty chilli.
Pokusiłam się o przeliczenie kaloryczności ciasta. Całe to ok. 2913 kcal, jedna porcja (1/16) to ok 182 kcal (bez polewy ok. 164 kcal).
Oryginalny przepis TU










ciasto duża tortownica:
  • 5 dużych jabłek pokrojonych w kostkę (najlepiej szara reneta lub inne twarde)
  • 1/3 szklanki ksylitolu + 7 - 8 daktyli
  • 1szklanka ugotowanej kaszy jaglanej (przepis na dole strony)
  • 1 szklanka mąki gryczanej
  • 2 całe jaja - można zastąpić bananem lub siemieniem lnianym
  • 1 łyżka babki płesznik lub mielonego siemienia lnianego
  • 2 łyżki otrąb gryczanych lub innych (można pominąć)
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
  • 1 łyżeczka sody oczyszczanej
  • 6 łyżek oleju
  • 1/2 szklanki orzechów włoskich lub innych orzechów czy bakalii
  • 1 łyżeczka suszonej skórki z pomarańczy (bio niewoskowane)
  • wanilia i/lub inne korzenne przyprawy do smaku (imbir, kardamon, cynamon, chili w płatkach itp)
  • jogurt, mleko - w razie potrzeby (roślinne w wersji wegańskiej)
polewa:
  •  2-3 łyżki oleju kokosowego lub masła czy innego tłuszczu roślinnego do wyboru
  • 2 łyżki karobu, kakao lub błonnika kakao
  • 2 łyżki mleka lub wody (w wersji wegańskiej roślinne)
  • 1-2  łyżki cukru pudru lub pudru z ksylitolu
 wykonanie 
Pokrojone w kostkę jabłka zasypać ksylitolem i odstawić na 30 minut do lodówki by puściły sok. Daktyle pozbawić pestek i zmiksować na syrop z odrobiną wody. Wymieszać wszystkie suche składniki i wsypać do jabłek, wszystko przemieszać. Dodać rozbełtane jaja, olej, zmiksowane daktyle i posiekane orzechy. Szybko wszystko wymieszać. Jeśli masa wyda nam  się zbyt sucha to dodać jogurtu lub mleka i wyłożyć do formy wyłożonej papierem do pieczenia, wysmarowanej  olejem i wysypanej mąką lub grysikiem kukurydzianym. Piec ok. 45-60 minut (do suchego patyczka) w temperaturze ok 200 st. C (przy termoobiegu obniżamy temperaturę o 20 st.). Jeśli robimy ciasto na małej tortownicy skróćmy czas pieczenia o ok.10 minut
polewa: Po wystudzeniu ciasto wyjąć z formy i  polać polewą, którą przyrządzamy następująco: wszystkie składniki podgrzać aż do rozpuszczenia tłuszczu, ciągle mieszając (nie gotować).

kasza jaglana - gotowanie 
najpierw ją podprażam w garnku o grubym dnie mieszając, do momentu aż zacznie wydzielać intensywny przyjemny zapach a ziarenka nieco będą skakać. wtedy zalewam wrzątkiem ... uwaga, wszystko bardzo się burzy wiec ostrożnie by się nie poparzyć. odcedzam na sicie i dokładnie płuczę pod bieżącą wodą. do gotowania używam garnka z podwójnym dnem (taki do gotowania mleka - z gwizdkiem, oczywiście gwizdek wyjmujemy), wtedy nie muszę pilnować by nie przywarła. ociekniętą kaszę przekładam do garnka, by ugotowała się na miękko, wlewam ok 2 części wrzątku i prużę ok 20 minut bez mieszania. sprawdzam twardość kaszy, jeśli woda odparowała a kasza nie jest wystarczająco miękka,  to dolewam odrobinę wrzątku.

Karnawałowe Słodkości!Zdrowa przekąska

19 komentarzy:

  1. Łał, ale apetycznie wygląda, nie tylko bezglutenowcom pewnie smakuje :-)

    OdpowiedzUsuń
  2. Czy można pominąć jajka?
    Pozdr

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. zamiast jaj trzeba dodać więcej siemienia mielonego + płyn i będzie ok
      pozdrawiam

      Usuń
    2. można też jaja częściowo zastąpić bananem

      Usuń
    3. Albo też inuliną, świetnie żeluje. Zamiennik ma sklejać, to jego główna rola, a jeśli do tego ma fajny smak to tym lepiej. Jest więcej takich super sprawdzających się zamienników jaj, wygugluj sobie.
      Adriana

      Usuń
    4. dzięki Adriana za podpowiedzi. znam wszystkie zamienniki jaj :)

      Usuń
    5. Ela, w to nie wątpię :) blogerki kulinarnie alternatywne (czyli że niekonwencjonalne) znają różne sztuczki przydatne, sugestię kierowałam do osoby zadającej to pytanie.

      Usuń
  3. uwielbiam i z chęcią bym się skusiła na kawałeczek :)

    OdpowiedzUsuń
  4. Przepis wydaje się pracochłonny ale efekt super.

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. przepis jest wyjątkowo prosty... tylko wymieszać i już :)

      Usuń
    2. Bo ja zaczęłam czytać od końca, czyli od gotowania kaszy, żeby zrobić ciasto:)

      Usuń
  5. Super przepis! Ciasto wygląda bardzo apetycznie :)

    OdpowiedzUsuń
  6. Wygląda przepysznie :) Bardzo podoba mi się skład i struktura ciasta.

    OdpowiedzUsuń
  7. Śliczny "jagłecznik" <3 uwielbiam takie mokre ciasta, wspomnienie kiedy jadłam takie, a teraz kiedy odpadają pieczone i smażone desery chętnie zjadłabym na podobieństwo coś takiego pół-raw, bo jednak jagiełka i gryczka muszą być ugotowane, jabłka krótko duszone bez wody to w sumie też nadal raw, byle tylko puściły sok... oho wkrótce zjem raw jagłecznik zainspirowany tymże :))
    Adriana

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. :) ciekawa jestem Twojej raw wersji :)

      Usuń
  8. Mmmmniam:) Czy płatki mogę zastąpić sproszkowanym chili? W jakiej ilości? Ile dałaś wszystkich przypraw? Mam zamiar upiec do sobotniej kawy:) Uściski!

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Arnika, dawałam tak po ok. pół łyżeczki. zapomniałam jeszcze o szczypcie goździków mielonych - ale można je pominąć. Dobierz przyprawy takie jakie lubisz do jabłek. ja tylko używam chili w płatkach albo świeże. proszkowanego to pewnie szczyptę :)
      pozdrowienia :)

      Usuń
  9. Wygląda super, tak... bogato. :) Chętnie zrobię w najbliższym czasie. Jajka zastąpię dodatkowym siemieniem.

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Dziękuję Marta, proszę daj znać jak wyszło bez jajek. tego ciasta be nich jeszcze nie robiłam. ale myślę, że siemię doskonale sklei :)
      pozdrowienia

      Usuń