niedziela, 14 lipca 2013

Koktajl z arbuza i banana czyli owoce w płynie

owoce w płynie ... arbuz i banan

ani odrobiny wody, bez cukru i przypraw, za to dodałam migdały i siemię lniane. oczywiście jeśli byłoby dla was za słodkie, to można dolać wody... ale po co? sądzę, że parę listków mięty dopełniły by całości, ale w domu nie było.



składniki na 2 porcje
  • 2-3  szklanki pokrojonego arbuza
  • 1/2 banana
  • 1 łyżka płatków migdałów
  • 1 łyżeczka siemienia lnianego mielonego
przygotowanie
arbuza pokroić na kawałki i wyjąć pestki. banana pokroić na plasterki, może być też banan mrożony. zmiksować dokładnie z dodatkiem płatków migdałów i siemienia. w razie potrzeby dodać zimnej wody. udekorować płatkami migdałów.
Zielnik Kuchenny 2013Dla ochłody

16 komentarzy:

  1. Super na lato, przyznaję, że banana z arbuzem jeszcze nie łączyłam :)

    OdpowiedzUsuń
  2. Koktajl idealny na upały (chociaż, może teraz ich brakuje) :)
    Nie wiem, czy przełknęłabym takie siemię w koktajlu. Bardzo czuć?

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Wiera, siemię lniane jest delikatne w smaku nieco orzechowe, nadaje koktajlowi kremowej konsystencji i czyni go bardziej odżywczym. posiada bardzo dużo kwasów omega 3, cenne lignany. 3 łyżki siemienia świeżo zmielonego to dzienna porcja kwasów omega 3. nie ma nic zdrowszego. warto nim posypywać codziennie posiłki. polecam!
      pozdrawiam,
      ela

      Usuń
    2. Siemię lniane jest jak każde inne ziarna, przez gardło przechodzi ;D dopiero w postaci żelu/lnianki nie każdemu odpowiada - nie wiedzieć czemu, wszak to taki kisiel, a do kisielu wiele osób ma przystosowane podniebienie ;)
      Tym razem nasycone tło nieco przyćmiło subtelną różowość koktajlu, prawda? Jako że kontrastowe barwy się wyciągają, pewnie idealnie zagrałoby soczyście zielone.
      Adriana

      Usuń
    3. Adriana, tak masz rację z kolorami. na jasnym tle koktajl ma zdecydowanie intensywniejszy kolor. to czerwone tło było umyślnym zabiegiem ... miałam pomysł na fotkę ton w ton...

      Usuń
  3. uwielbiam arbuza, tak samo banana! no i koktajle :) więc będę musiała spróbować tego duetu :)

    OdpowiedzUsuń
  4. Cudo pod każdym kątem!! Pysznie wygląda, pysznie smakuje, pysznie wpływa na organizm!! Pani Elu jest Pani "cudotwórczynią"!!!

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. bardzo pięknie dziękuję, za przemiłe słowa! waśnie dla takich chwil warto prowadzić bloga. cuda są wokół nas..wystarczy po nie sięgnąć :)
      serdecznie pozdrawiam,
      ela

      Usuń
  5. Rewelacyjna opcja i bez cukru:) Ja też zawsze lubię mieć za podstawę banana, ale z arbuzem jeszcze nie mieszałam :)

    OdpowiedzUsuń
  6. pyszne i cudownie wygląda, ale nie dla cukrzyka, arbuz i banan mają bardzo wysoki indeks glikemiczny,

    OdpowiedzUsuń
  7. piękne, pyszne i cudownie wygląda, ale to nie dla cukrzyka, arbuz, jak i banan mają bardzo wysoki indeks glikemiczny

    OdpowiedzUsuń
  8. Bardzo dziękuję za udział w akcji Nakarm Cukrzyka :)
    Jednocześnie chciałabym Cię zaprosić do udziału w dietetycznym konkursie :) http://redandpale.blox.pl/2013/07/Konkurs-6-te-urodziny-bloga.html
    pozdrawiam

    OdpowiedzUsuń
  9. Przepis wypróbowany, polecamy z koleżanką dodać troszkę mięty, świetnie równoważy słodycz arbuza :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. dziękuję :) jak tylko arbuz i mięta spotkają się w kuchni :) lubię miętę w koktajlach :)

      Usuń