owoce w płynie ... arbuz i banan
ani odrobiny wody, bez cukru i przypraw, za to dodałam migdały i siemię lniane. oczywiście jeśli byłoby dla was za słodkie, to można dolać wody... ale po co? sądzę, że parę listków mięty dopełniły by całości, ale w domu nie było.
składniki na 2 porcje
- 2-3 szklanki pokrojonego arbuza
- 1/2 banana
- 1 łyżka płatków migdałów
- 1 łyżeczka siemienia lnianego mielonego
arbuza pokroić na kawałki i wyjąć pestki. banana pokroić na plasterki, może być też banan mrożony. zmiksować dokładnie z dodatkiem płatków migdałów i siemienia. w razie potrzeby dodać zimnej wody. udekorować płatkami migdałów.
Super na lato, przyznaję, że banana z arbuzem jeszcze nie łączyłam :)
OdpowiedzUsuńKoktajl idealny na upały (chociaż, może teraz ich brakuje) :)
OdpowiedzUsuńNie wiem, czy przełknęłabym takie siemię w koktajlu. Bardzo czuć?
Wiera, siemię lniane jest delikatne w smaku nieco orzechowe, nadaje koktajlowi kremowej konsystencji i czyni go bardziej odżywczym. posiada bardzo dużo kwasów omega 3, cenne lignany. 3 łyżki siemienia świeżo zmielonego to dzienna porcja kwasów omega 3. nie ma nic zdrowszego. warto nim posypywać codziennie posiłki. polecam!
Usuńpozdrawiam,
ela
Siemię lniane jest jak każde inne ziarna, przez gardło przechodzi ;D dopiero w postaci żelu/lnianki nie każdemu odpowiada - nie wiedzieć czemu, wszak to taki kisiel, a do kisielu wiele osób ma przystosowane podniebienie ;)
UsuńTym razem nasycone tło nieco przyćmiło subtelną różowość koktajlu, prawda? Jako że kontrastowe barwy się wyciągają, pewnie idealnie zagrałoby soczyście zielone.
Adriana
Adriana, tak masz rację z kolorami. na jasnym tle koktajl ma zdecydowanie intensywniejszy kolor. to czerwone tło było umyślnym zabiegiem ... miałam pomysł na fotkę ton w ton...
Usuńuwielbiam arbuza, tak samo banana! no i koktajle :) więc będę musiała spróbować tego duetu :)
OdpowiedzUsuńCudo pod każdym kątem!! Pysznie wygląda, pysznie smakuje, pysznie wpływa na organizm!! Pani Elu jest Pani "cudotwórczynią"!!!
OdpowiedzUsuńbardzo pięknie dziękuję, za przemiłe słowa! waśnie dla takich chwil warto prowadzić bloga. cuda są wokół nas..wystarczy po nie sięgnąć :)
Usuńserdecznie pozdrawiam,
ela
Syci i nawadnia, pycha:)
OdpowiedzUsuńProste, pyszne i zdrowe.
OdpowiedzUsuńRewelacyjna opcja i bez cukru:) Ja też zawsze lubię mieć za podstawę banana, ale z arbuzem jeszcze nie mieszałam :)
OdpowiedzUsuńpyszne i cudownie wygląda, ale nie dla cukrzyka, arbuz i banan mają bardzo wysoki indeks glikemiczny,
OdpowiedzUsuńpiękne, pyszne i cudownie wygląda, ale to nie dla cukrzyka, arbuz, jak i banan mają bardzo wysoki indeks glikemiczny
OdpowiedzUsuńPrzepis wypróbowany, polecamy z koleżanką dodać troszkę mięty, świetnie równoważy słodycz arbuza :)
OdpowiedzUsuńdziękuję :) jak tylko arbuz i mięta spotkają się w kuchni :) lubię miętę w koktajlach :)
Usuń