pęczak czyli polerowane ziarno jęczmienia to najzdrowsza z kasz jęczmiennych
podany z pieczarkami podduszonymi z cebulą, stanowi ekspresowe, pożywne danie ... niebywale proste w wykonaniu i wymagające tylko tyle czasu co ugotowanie kaszy, czyli 15-20 minut. jęczmień skutecznie obniża cholesterol. zawiera witaminy z grupy B i wiele pierwiastków śladowych oraz cenny błonnik, tak pomocny w problemach jelitowych. skoncentrowane właściwości posiadają młode listki jęczmienia i zielony sok z nich wyciśnięty. ale skąd je zdobyć mieszkając w mieście. warto tę kaszę choć raz w tygodniu planować w jadłospisie.
składniki na 2-3 porcje
- 1 filiżanka kaszy pęczak (po ugotowaniu 3-4 krotnie zwiększy soją objętość)
- 25 dkg pieczarek
- 1 duża cebula
- 1 łyżka oleju
- 3 łyżki szczypioru posiekanego
- do smaku: sól, pieprz, gałka muszkatołowa
- łyżka jogurtu roślinnego lub mlecznego - można pominąć
pęczak opłukać, zalać 1,3 lekko osolonego wrzątku i gotować ok. 15-20 minut (najlepiej w garnku z podwójnym dnem - np. garnek do mleka). jeśli w trakcie gotowania kasza wyda nam się zbyt twarda, można dolać odrobinę wody (1-2 łyżki) i poczekać aż odparuje. kasza po ugotowaniu powinna być sucha i sypka.
pieczarki dokładnie umyć i pokroić w cienkie plasterki. obraną cebulę pokroić w plasterki i najpierw podsmażyć na suchej patelni - aż stanie się przeźroczysta, potem dodać pieczarki i smażyć do ich zrumienienia. przyprawić i dodać jogurt i w miarę potrzeby wody. poddusić chwilkę.uduszone pieczarki wyłożyć na kaszę i posypać posiekanym szczypiorem.
Organizator: awodwanrazc
O, też dzisiaj jadłam pęczak z pieczarkami i cebulką, tylko,że pieczarki były w kremie fasolowym na indyjską nutę ;)
OdpowiedzUsuńciekawe! może kiedyś uda mi się zsynchronizować fasolę z pęczakiem i pieczarkami.
Usuńpozdrawiam,
ela
Kocham peczak! Nie ma u mnie tygodnia bez peczaku. Wczoraj byl u nas peczak z pieczonym lososiem i szparagami. Na pewno wyprobuje peczak z pieczarkami :).
OdpowiedzUsuńSylwia, mam ostatnio apetyt na pęczek, więc na pewno będą nowe kombinacje smakowe.
Usuńpozdrawiam,
ela
http://truspichci.blogspot.com/2011/07/peczak-z-bobem.html A taką wersję lubisz? :)
OdpowiedzUsuńPęczak, mniam mniam mniam.
Truscaveczka, bób uwielbiam! nie omieszkam spróbować tej kompozycji jak tylko pojawi się młody bób! dzięki za inspirację:)
Usuńpozdrawiam,
ela
Wymysliłam ją, gdy musiałam być na diecie z powodu alergii synka, którego karmiłam piersią. Odstawiłam chyba wszystko co się dało - pęczak, bób czy por to były te bezpieczne składniki. Ale wyszło tak pyszne, że w bobowym sezonie jem to nałogowo ;)
UsuńUwielbiam pęczak, no uwielbiam. W sałatkach, w zupach i jako dodatek do obiadu. Twoją propozycję na pewno wypróbuję, bo są w niej same rzeczy, które lubię :)
OdpowiedzUsuńRynn, dawniej niezbyt często jadałam tę kaszę. teraz bardzo w niej bardzo zasmakowałam.
Usuńpozdrawiam,
ela
o! zainspirowałaś mnie obiadowo, bo akurat dzis potrzebuję szybkiego i dobrego przepisu :-) A pęczak bardzo lubimy :-) Mam też żytnią kaszę, kupiłam kiedys przy jakiejś okazji i muszę w końcu wypróbować - nigdy nie jadłam :-)
OdpowiedzUsuńAgnieszka, miło mi, że mój pomysł może się przydać:)
Usuńkasza z żyta? nigdy nie jadłam, nigdy nie spotkałam. a chętnie bym spróbowała. czy to po prostu ziarno żyta? czy ziarno łamane. w sumie można żyto rozdrobnić w młynku i zrobić samemu kaszę.
pozdrawiam,
ela
Pęczak ciekawa alternatywa dla ryzu czy kaszy zwyklej. Pomysł na obiad jak sie patrzy :) moze mojemu facetowi posmakuje :)
OdpowiedzUsuńPrzepisy genialne, już zaczęłam je robić.
OdpowiedzUsuńDlaczego nie masz przepisów z soi.
Ten przepis powyżej wyszukuje się z powodu małej literówki.
Ciekawa jestem dlaczego nie robisz niczego z soi?
Małgorzata dziękuję :)
Usuńhmm... to nie literówka ale brak polskiej czcionki w tym kroju liter ;)
potraw z soi nie robię bo od zawsze soja mnie strasznie wzdyma mimo dodawanego kminku itp używam za to tofu i mleko sojowe.
pozdrawiam
Całość tworzy idealną harmonię. Uwielbiam dania, które wyglądają idealnie!
OdpowiedzUsuń