niedziela, 18 stycznia 2015

Surówka z Selera Naciowego z Sosem Tahini

Surówka z selera naciowego odsłona zimowa

seler naciowy to idealny składnik zimowych surówek i sałatek. bardzo chętnie sięgam po to smaczne i zdrowe warzywo. ma tę zaletę, że szybko go przygotowujemy i nawet wcześniej przygotowany nie traci swojej jędrności i chrupkości. taka sałatka to doskonała propozycja na danie do pracy. 


składniki
  • seler naciowy
  • morele suszone
  • jabłko
  • pomidory suszone z oleju
  • mozzarella, w wersji wegańskiej tofu
  • pasta tahini (sezamowa)
  • jogurt naturalny lub w wersji wegańskiej jogurt roślinny
  • sól, pieprz ziołowy, sok z cytryny
przygotowanie
łodygi selera myjemy, usuwamy włókna i kroimy na pół centymetrowe kawałki. pozostałe składniki kroimy w paski. morele przed pokrojeniem na chwilę zalewamy wrzątkiem. wykładamy wszystko do miseczki i polewamy sosem przygotowanym z jogurtu, pasty sezamowej, przypraw i soku z cytryny. 

5 komentarzy:

  1. Brzmi smacznie :) A mam właśnie pastę tahini, muszę tyko morele dokupic i wypóbować.

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. możesz dać inne suszone owoce, lub po prostu pominąć. też będzie smacznie :)

      Usuń
    2. Spróbuję z żurawiną :)

      Usuń
  2. Świetny przepis :) myślę, że wkrótce go wykorzystam (pominę tylko pastę)

    OdpowiedzUsuń