Surówka z selera naciowego odsłona zimowa
seler naciowy to idealny składnik zimowych surówek i sałatek. bardzo chętnie sięgam po to smaczne i zdrowe warzywo. ma tę zaletę, że szybko go przygotowujemy i nawet wcześniej przygotowany nie traci swojej jędrności i chrupkości. taka sałatka to doskonała propozycja na danie do pracy.
składniki
- seler naciowy
- morele suszone
- jabłko
- pomidory suszone z oleju
- mozzarella, w wersji wegańskiej tofu
- pasta tahini (sezamowa)
- jogurt naturalny lub w wersji wegańskiej jogurt roślinny
- sól, pieprz ziołowy, sok z cytryny
łodygi selera myjemy, usuwamy włókna i kroimy na pół centymetrowe kawałki. pozostałe składniki kroimy w paski. morele przed pokrojeniem na chwilę zalewamy wrzątkiem. wykładamy wszystko do miseczki i polewamy sosem przygotowanym z jogurtu, pasty sezamowej, przypraw i soku z cytryny.
Brzmi smacznie :) A mam właśnie pastę tahini, muszę tyko morele dokupic i wypóbować.
OdpowiedzUsuńmożesz dać inne suszone owoce, lub po prostu pominąć. też będzie smacznie :)
UsuńSpróbuję z żurawiną :)
UsuńŚwietny przepis :) myślę, że wkrótce go wykorzystam (pominę tylko pastę)
OdpowiedzUsuńSuper przepis, ciekawie i smacznie.
OdpowiedzUsuń