piątek, 16 stycznia 2015

Salatka na ciepło z selera naciowego, kaszy jaglanej i pestek granatu

Seler naciowy, kasza jaglana i pestki granatu - sałatka na ciepło

Po długiej przerwie pierwszy przepis. Wielotygodniowa dieta, kleiki z jaglanki i suchary a potem gotowane na parze warzywa, bardzo ograniczyły moje działania kuchenne i co za tym idzie, blogowe też.
Na zimowe dni, prosta sałatka na ciepło, jest dobrym rozwiązaniem, bo nie wychładza organizmu. Składniki chwilkę podgrzane nie tracą swych cennych właściwości, tak jak się to dzieje przy gotowaniu czy duszeniu.


składniki
  • kasza jaglana ugotowana - przepis TU
  • seler naciowy
  • pomidory suszone z oleju
  • pestki granatu
  • oliwa lub olej tłoczone na zimno
  • sok z cytryny
  • sól, pieprz ziołowy
przygotowanie
gotujemy kaszę jaglaną. seler naciowy myjemy, usuwamy włókna i kroimy na plasterki ok. 0,5 cm. pomidory kroimy na mniejsze kawałki, z grantu wyłuskujemy pestki. na patelnie wlewamy łyżkę oliwy i dodajemy wszystkie składniki, mieszamy, i lekko podgrzewamy - ok. 2 minut. dodajemy przyprawy. wykładamy na talerze i skrapiamy cytryną - gotowe! możemy dodatkowo posypać posiekaną zieleniną.
Niskokaloryczny styczeń

3 komentarze:

  1. jaka pożywna i pyszna propozycja!

    OdpowiedzUsuń
  2. Wygląda apetycznie i z pewnością jest smaczna. Uwielbiam takie pożywne dania. Gratuluję i zapraszam do siebie http://zyciecudem.blogspot.com/

    OdpowiedzUsuń