risotto ... cebula, pieczarki i kremowa śmietana ...
dawno nie robiłam tej niebywale sycącej i prostej w wykonaniu potrawy. zima to idealny czas na takie dania ... kilka składników a tyle radości. tę śmietanową wersję robię rzadko bo to bomba kaloryczna... ale w zamian oferuje tyle przyjemności :)
składniki na 3-4 porcje
- 1 filiżanka ryżu arborio
- 30 dkg małych pieczarek
- 1 średnia cebula
- 1-2 ząbki czosnku
- wrząca woda lub wywar warzywny
- sól, pieprz, gałka muszkatołowa do smaku
- 2 łyżki oliwy
- 1 filiżanka śmietany kremówki (30% lub serka mascarpone)
pieczarki bardzo dokładnie myjemy, kroimy na cienkie plasterki. smażymy na łyżce oliwy do lekkiego zrumienienia. cebulę i czosnek siekamy i podsmażamy chwilę na łyżce oliwy cały czas mieszając. jak stanie się szklista dodajemy filiżankę ryżu i znowu cały czas mieszamy aż ryż zacznie robić się przeźroczysty (2-4 minuty). małymi porcjami dodajemy gorącą wodę lub warzywny wywar, cały czas mieszamy. po 3-4 minutach dodajemy pieczarki i znowu dolewamy płyn porcjami, nie zapominając o mieszaniu. każda następna porcja płynu po wchłonięciu poprzedniej i mieszamy by nie przywarło. jak ryż satnie się miękkawy dodajemy pieprz. gałkę muszkatołowa i posoloną śmietanę. mieszamy i dusimy na wolnym ogniu mieszając ok. 5 minut do częściowego odparowania płynu. w razie potrzeby dosalamy. risotto powinno być w wyraźnym sosie śmietanowym, stygnąc zacznie gęstnieć. możemy jeszcze dodać tartego parmezanu ale nie koniecznie.
Z chęcią bym takie zjadła:)
OdpowiedzUsuńRisotto lubię ogromnie i zdecydowanie za rzadko je robię.
OdpowiedzUsuńTwoja propozycja z pieczarkami świetna :).
Pozdrawiam ciepło :)
dziś testowałam na obiad:) wyszło bardzo smacznie:)
OdpowiedzUsuńzamiast połowy śmietany dałam serek ricotta i dodatkowo dołożyłam ugotowanego kurczaczka:) polecam
Katarzyna, cieszę się, że to był udany eksperyment!
UsuńPozdrawiam :)
Zrobiłam wszystko tak jak w przepisie ale mój ryż nie chciał się zrobić przeźroczysty.Ryż Arborio- na opakowaniu także jest napisane, że ma się taki zrobić. Proszę o jakieś sugestie co mogłam zrobić nie tak. Dodam, że ryż zrobił się cały brązowy.
OdpowiedzUsuńBardzo proszę o radę.
Magdalena, przykro mi, że potrawa nie wyszła. ryż nie robi się całkowicie przeźroczysty. jego zewnętrzna otoczka nabiera szklistości (błyszcząco przeźroczystego wyglądu). wystarczy podgrzewać go na wolnym ogniu, razem z cebula, 2 góra 4 minuty i dodać wodę. trzeba pamiętać o mieszaniu. podejrzewam, że smażyłaś na zbyt silnym ogniu i po prostu razem z cebulą się przypalił. ale nie zniechęcaj się. jestem pewna, że drugim razem wyjdzie idealnie.
Usuńpozdrawiam :)
Serdecznie dziękuję za odpowiedź.Juto znowu spróbuję :))
UsuńMagdalena, trzymam kciuki!
Usuń