środa, 21 października 2015

Czekoladowy makaron z musem z brzoskwini i wegierek

rozgrzewające śniadanie: czekoladowy makaron, mus z brzoskwini i węgierek

w tak ponury dzień jak dzisiaj warto wystartować rozgrzewającym śniadaniem, dodającym energii i poprawiającym nastrój. od kilku dni uśmiechał się do mnie czekoladowy makaron, który skusił mnie w jednym z popularnych dyskontów. ma bardzo ciekawy smak i wygląda obłędnie. ugotowałam go bardzo al dente więc zachował sprężystość i aksamitność. sos zrobiłam na szybko z bardzo dojrzałej brzoskwini i równie dojrzałych węgierek. dodałam do smaku rozgrzewające przyprawy: kurkumę, chili, imbir i cynamon. sos wyszedł bardzo słodki mimo braku dodatkowego słodziwa. danie jest też idealne na lancz, obiad czy kolację. można dodać odrobinę oliwy lub oleju słonecznikowego.

składniki na 2 porcje:
  • 6 garści makaronu czekoladowego fusilli
  • 1 duża dojrzała brzoskwinia
  • 6 dojrzałych węgierek
  • 1/4 łyżeczki kurkumy
  • plasterek imbiru lub szczypta imbiru w proszku
  • szczypta cynamonu
  • 1cm plasterek chili lub szczypta płatów chili
wykonanie
makaron gotujemy w dużej ilości wody 2 minuty krócej niż podano na opakowaniu. wszystkie składniki musu/sosu miksujemy na gładko. na ugotowany gorący makaron wykładamy mus ... i delektujemy się smakiem :) 
 
Wegetariański obiad VMenu dla przyszłej mamyJesienne słodkości!




4 komentarze:

  1. bardzo ciekawy przepis, myślę że spodoba się każdej przyszłej mamie z nietypowymi zachciankami :-) dziękuję za udział w akcji :-)

    OdpowiedzUsuń
  2. a cz czuć ten makaron chociaż trochę czekoladę/ czymś słodkim jak się go je?

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. tak, ma lekki czekoladowy smak :) ale nie jest słodki. można też go użyć do potraw wytrawnych.
      pozdrawiam :)

      Usuń