Pesto z zielonych liści: rzodkiewka, roszponka i sałata rzymska.
zielony na talerzu to mój ulubiony kolor. pesto robię ze wszystkiego co zielone, bardzo, bardzo lubię. to smak i zdrowie. to wyjątkowo szybkie danie. dodaje energii i syci.
- makaron - u mnie kukurydziane spaghetti
- listki 1 pęczka rzodkiewki
- 2 garście roszponki
- 4 liście sałaty rzymskiej
- 5 orzechów włoskich
- 2 - 3 ząbki czosnku
- 1 cm papryczki chili lub 1/4 łyżeczki płatków chili
- 3-4 łyżki oliwy
- 2 łyżki soku z cytryny
- sól, gałka muszkatołowa, kurkuma
makaron gotujemy w dużej ilości wody 2 minuty krócej niż podano na opakowaniu. do blendera wrzucamy wszystkie składniki i mielimy na gładką masę. ugotowany makaron odcedzamy zachowując nieco wody z gotowania. wrzucamy makaron z powrotem do garnka, dodajemy pesto i w razie potrzeby nieco gorącej wody z makaronu. wszystko dokładnie mieszamy, cały czas podgrzewając. można dodać startego parmezanu.
super przepis na pesto, na pewno niebanalne w smaku, a przy tym zdrowe :)
OdpowiedzUsuńkapitalny przepis :-) dziękuję za udział w akcji :-)
OdpowiedzUsuńFajny przepis, muszę koniecznie spróbować :)
OdpowiedzUsuńŚwietne danie :) jeszcze takiego przepisu nie widziałam :)
OdpowiedzUsuń