niedziela, 9 sierpnia 2015

Na upaly ajran

Ajran z bazylią

Ajran to turecki napój na bazie jogurtu i wody z odrobiną soli. Bardzo orzeźwiający i przynoszący ulgę w takie dni jak ostatnio, temperatury zdecydowanie powyżej 30 stopni C, a nawet bliżej 40 stopni! Bardzo polecam, schłodzony, dodatkowo z odrobiną mięty lub bazylii, tak jak ja zrobiłam, i pieprzu ziołowego.

 
składniki
  • 1 pojemnik 400 ml jogurtu greckiego lub bałkańskiego
  • 1 pojemnik 400 ml zimnej wody mineralnej - wysoko zmineralizowanej (może być lekko gazowana)
  • 1/2 łyżeczki soli kłodawskiej lub himalajskiej
  • 1/3 łyżeczki pieprzu ziołowego
  • kilka listków świeżej bazylii lub mięty 
przygotowanie
Wszystkie składniki dokładnie miksujemy / mieszamy, schładzamy. To wszystko :)

Danie pachnące ziołami. Lato 2015Turcja od kuchniKuchnia Bliskiego Wschodu 2015

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz