czwartek, 5 września 2013

Wegierki duszone z cynamonem i chili

duszone śliwki bez grama cukru, za to z cynamonem i chili

jak co roku ... przetworów nie robię, bo nie robię ;) ... za to na bierząco coś tam podduszam i zajadam na ciepło lub na moment zamykam w słoiczku. to dzisiejsze było pyszne ... śliwki, cynamon, chili i parę igiełek rozmarynu - to wszystko, oczywiście bez cukru.

skład na 2 porcje
  • 1/2 kg śliwek węgierek
  • cynamon, chili i rozmaryn do smaku
  • woda
przygotowanie
śliwki pozbawiamy pestek i przekładamy do garnka lub patelni o grubym dnie, dodając odrobinę wody. dusimy na wolnym ogniu pod przykryciem. gdy puszczą sok, dodajemy cynamon i chili - według uznania. przyprawy podbijają słodkość owoców i nie trzeba dodawać cukru. co jakiś czas potrząsamy garnkiem lub delikatnie mieszamy. ja kończę duszenie zdejmując przykrywkę, w momencie kiedy odparuje sok a śliwki jeszcze się nie rozpadają. zajmuje to ok. 20-30 minut, czasami dłużej. pyszne do chleba, kaszy jaglanej, makaronu czy do twarogu.
Wegetariańskie ŚniadaniaNakarm Cukrzyka latem

6 komentarzy:

  1. To mi pasuje idealnie do... kurczaka :)

    OdpowiedzUsuń
  2. Cudowny przepis .Już go poleciła dalej.
    Pozdrawiam Gella.

    OdpowiedzUsuń
  3. Zazwyczaj wlaśnie w ten sposób przyrządzam owoce na cieplo z korzennymi przyprawami, ziolami, lacząc z kontrastującymi kwaskowatymi owocami. Co w takim razie dodać, jeśli wolę bez cukru, naturalne owoce, a zechcę je zamknąć w sloiku i przechować troszkę dlużej...? Cukier jednak jakoś je konserwuje, ale to takie za slodkie jak na moje wybredne podniebienie ;) ...sok z cytryny?
    Adriana

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Adriana, nie robię przetworów na dłuższe przechowywanie więc moje doświadczenie jest znikome. moja koleżanka zamiast cukru dodaje ksylitol lub stewie, albo zupełnie pomija słodziwo. ważne jest bardzo dokładne wysterylizowanie słoików, przetarcie brzegów słoika i nakrętek spirytusem i pasteryzacja, wtedy powinny przetwory przetrwać parę miesięcy w chłodnym miejscu.
      pozdrawiam, ela

      Usuń
    2. Dzięki wielkie, więc żylam w blędnym przekonaniu, że zawsze potrzeba cukru.
      Adriana

      Usuń