duszone śliwki bez grama cukru, za to z cynamonem i chili
jak co roku ... przetworów nie robię, bo nie robię ;) ... za to na bierząco coś tam podduszam i zajadam na ciepło lub na moment zamykam w słoiczku. to dzisiejsze było pyszne ... śliwki, cynamon, chili i parę igiełek rozmarynu - to wszystko, oczywiście bez cukru.
skład na 2 porcje
- 1/2 kg śliwek węgierek
- cynamon, chili i rozmaryn do smaku
- woda
śliwki pozbawiamy pestek i przekładamy do garnka lub patelni o grubym dnie, dodając odrobinę wody. dusimy na wolnym ogniu pod przykryciem. gdy puszczą sok, dodajemy cynamon i chili - według uznania. przyprawy podbijają słodkość owoców i nie trzeba dodawać cukru. co jakiś czas potrząsamy garnkiem lub delikatnie mieszamy. ja kończę duszenie zdejmując przykrywkę, w momencie kiedy odparuje sok a śliwki jeszcze się nie rozpadają. zajmuje to ok. 20-30 minut, czasami dłużej. pyszne do chleba, kaszy jaglanej, makaronu czy do twarogu.
To mi pasuje idealnie do... kurczaka :)
OdpowiedzUsuńCudowny przepis .Już go poleciła dalej.
OdpowiedzUsuńPozdrawiam Gella.
Muszę kiedyś wypróbować ;)
OdpowiedzUsuńZazwyczaj wlaśnie w ten sposób przyrządzam owoce na cieplo z korzennymi przyprawami, ziolami, lacząc z kontrastującymi kwaskowatymi owocami. Co w takim razie dodać, jeśli wolę bez cukru, naturalne owoce, a zechcę je zamknąć w sloiku i przechować troszkę dlużej...? Cukier jednak jakoś je konserwuje, ale to takie za slodkie jak na moje wybredne podniebienie ;) ...sok z cytryny?
OdpowiedzUsuńAdriana
Adriana, nie robię przetworów na dłuższe przechowywanie więc moje doświadczenie jest znikome. moja koleżanka zamiast cukru dodaje ksylitol lub stewie, albo zupełnie pomija słodziwo. ważne jest bardzo dokładne wysterylizowanie słoików, przetarcie brzegów słoika i nakrętek spirytusem i pasteryzacja, wtedy powinny przetwory przetrwać parę miesięcy w chłodnym miejscu.
Usuńpozdrawiam, ela
Dzięki wielkie, więc żylam w blędnym przekonaniu, że zawsze potrzeba cukru.
UsuńAdriana