czwartek, 10 października 2013

Dietetycznie - pizza bez sera z pomidorami i cukinia

dietetyczna pizza wegańska  - serek z migdałów, pomidory i cukinia

pizza chodziła za mną od dawna. dieta i pizza? postanowiłam coś wymodzić. co czyni pizze ciężko strawną? oczywiście mozzarella! należy więc ją pominąć w wersji super dietetycznej lub zastąpić domowym serkiem z migdałów lub pastą z tofu. ciasto też powinno być raczej lekkie, i cieniutkie, więc z białej mąki pszennej lub orkiszowej, można też w wersji mniej dietetycznej dodać mąki razowej. ograniczyłam też w cieście ilość tłuszczu, zamiast oliwy dałam tylko łyżeczkę tłoczonego na zimno oleju słonecznikowego. niestety w wersji dietetycznej musimy też zrezygnować z ciężkostrawnych dodatków, zapominamy o cebuli, czosnku, papryce czy pikantnym sosie. wybrałam obrane ze skórki i pozbawione pestek pomidory i młodą cukinię. to był dobry wybór, mój żołądek zniósł to dzielnie ... inna sprawa, jest już nieco zdrowszy po 3 tygodniach dietowania, więc dał radę ;)



składniki na dużą pizze lub 2 małe
ciasto
  • 1 czubata szklanka mąki pszennej lub orkiszowej - ok. 160 g - może być pół na pól razowa w wersji bezglutenowej mąka bezglutenowa
  • 1/2 opakowania suchych drożdży - ok. 3,5 g czyli 1 łyżeczka
  • 1/4 łyżeczki soli
  • 1/4 łyżeczki oregano - można pominąć
  • 1 łyżeczka oleju słonecznikowego lub oliwy - tłoczone na zimno
  • ok. 1/2 szklanki wody
serek z migdałów - w wersji bardzo dietetycznej lekkostrawnej pomijamy
  • 100 g płatków migdałów
  • 1 łyżka soku z cytryny
  • 1 łyżeczka gomashio lub sezamu - można pominąć
  • sól, pieprz naturalny lub ziołowy do smaku
  • mleko roślinne lub woda do regulacji konsystencji
dodatki
  • 2-3 pomidory bez skórki i pestek
  • 1 mała cukinia
  • przyprawy: sól, pieprz ziołowy lub prawdziwy, oregano
  • inne dodatki - opcjonalnie
wykonanie
ciasto: na blat/stolnicę wysypujemy mąkę, drożdże instant, sól i oregano, mieszamy. dodajemy oliwę i stopniowo letnią wodę. wyrabiamy ciasto ok. 8-10 minut. ja wyrabiam metodą Bertineta TU link - polecam. jak ciasto odchodzi od rąk i jest gładkie i sprężyste formujemy kulę, posypujemy mąką i odstawiamy przykryte ściereczką w ciepłe miejsce do wyrośnięcia - na 1-2 godziny lub dłużej. wyrośnięte ciasto jeszcze raz przegniatamy, w razie potrzeby dzielimy na dwie części. podsypujemy mąką i formujemy kulę,  wałkujemy lub rozciągamy na okrągłe bardzo cienkie placki . kładziemy na papier do pieczenia lub na blachę podsypaną mąką. 

serek z migdałów: migdały zalewamy wrzątkiem, jak przestygną odsączamy na sicie. wszystkie składniki wrzucamy do blendera i mielimy na gładką masę. w trakcie mielenia dodajemy płyn do uzyskania odpowiedniej konsystencji. serek powinien być dość gęsty by pizza nam nie rozmiękła. 

dodatki: na przygotowane ciasto rozsmarowujemy migdałowy serek (w wersji super dietetycznej pomijamy), układamy cienkie plastry pomidorów obranie ze skórki i pozbawione pestek (pomidory kroimy w poprzek wtedy łatwiej usuniemy pestki) oraz cienkie plasterki młodej cukinii. całość posypujemy solą, pieprzem ziołowym i oregano. pieczemy ok 8-10 minut w bardzo gorącym piekarniku - ok. 300 - 360 st C lub więcej. im wyższa temperatura tym krótszy czas pieczenia. oczywiście jeżeli nie możemy uzyskać tak wysokiej temperatury to wydłużamy czas pieczenia. w wersji mniej dietetycznej przed położeniem dodatków możemy ciasto posmarować oliwą.
jeśli chcemy część ciasta przechować do następnego dania to formujemy je w kulę, wkładamy do plastikowego pojemnika z przykrywką, wcześniej wlewając do niego odrobinę oliwy i wstawiamy do lodówki. ciasto w lodówce wyrasta. następnego dnia, po ponownym przegnieceniu, jest gotowe do formowania placka pizzy.

Czas na Pizzę!!Podróżuj i jedz zdrowo!

7 komentarzy:

  1. Elu rewelacyjny przepis, ja mam wegan często w gościnie. Cieszy mnie szczególnie przepis na serek bez mleka.

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Aniu, dziękuję :)
      serek można też zakwasić sokiem z ogórków kiszonych lub po prostu dodać ogórka.
      pozdrawiam
      ela

      Usuń
  2. pychota! i jeszcze serek z migdałów <3

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Jula, tak, serek z migdałów jest pyszny. nie wiem jak to się stało, że jeszcze nie zamieściłam przepisu na blogu. muszę to nadrobić.
      pozdrawiam,
      ela

      Usuń
  3. Super przepis:)wykorzystam bo nawet jak znajdę na mieście dietetyczne wersjie to dodają mleko do ciasta....i nie zjaem..;(

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. domowa pizza to bardzo prosta sprawa, a do tego pyszna no i wegańska :)
      pozdrawiam,
      ela

      Usuń
  4. O, muszę kiedyś koniecznie wypróbować ;)

    OdpowiedzUsuń