zielony krem z cukinii, ziemniaków i jabłka
dietetycznych, lekkostrawnych dań ciąg dalszy. zupy, a szczególnie zupy krem są najlepszym rozwiązaniem bo odciążają żołądek od nadmiernych zmagań z trawieniem pokarmu. niby czuję się lepiej ale próby przejścia na "normalne" jedzenie wychodzą nie najlepiej. sięgnęłam po cukinie, jedno z bardziej lekkostrawnych, delikatnych warzyw o dużych walorach odżywczych. ziemniak i warzywa korzeniowe nadały zupie kremową konsystencję, a jabłko, równocześnie słodkości i kwasowości. okazało się, że łagodne przyprawy wydobyły ciekawy bukiet smaku. taką zupkę można podać z drobnym makaronem, kaszą, albo grzankami czy pokruszonymi sucharkami.
składniki na 2-3 porcje
- 1 młoda cukinia
- 1 kwaskowe jabłko
- 3-4 ziemniaki
- 1 pietruszka
- 1/4 selera (korzeń)
- kilka gałązek natki pietruszki i naci selera
- sól, pieprz ziołowy, estragon, kolendra, kminek lub kumin, kurkuma i mięta do smaku
- 1 łyżeczka masła lub w wersji wegańskiej łagodnego oleju (np. słonecznikowy)
- dodatki - drobny makaron, grzanki lub kruszone suchary
wszystkie warzywa oprócz cukinii obieramy. pokrojone składniki (w tym nać), zalewamy wrzątkiem tak by tylko przykrył ich powierzchnię i gotujemy do miękkości. lekko studzimy i przecieramy za pomocą blendera. dodajemy wrzątku lub wody z gotowania makaronu by uzyskać ulubiona konsystencję, przyprawiamy do smaku i chwilkę gotujemy. wyłączamy gaz i dodajemy masło lub olej. podajemy z ulubionymi dodatkami - drobny makaron, sucharki, grzanki. możemy też zabielić mlekiem albo w wersji wegańskiej ulubionym mleczkiem roślinnym.
brzmi smacznie
OdpowiedzUsuńchyba za kilka dni robię sobie ją :)
Uwielbiam zupy kremy, a cukinii z dodatkiem jabłka jeszcze nie próbowałam - na pewno w najbliższym czasie ugotuję taka zupę :)
OdpowiedzUsuńfajny pomysł z dodaniem jabłka!
OdpowiedzUsuńpycha :)
OdpowiedzUsuń