piątek, 6 lutego 2015

Leniwe owsiane i sos pomidorowy

błyskawiczny obiad: leniwe z mąki owsianej i pyszny domowy sos pomidorowy

co robimy z sera białego, który zabłąkał się w lodówce? oczywiście leniwe :). robię je zawsze tak samo, ale zmieniam od czasu do czasu rodzaj mąki. a że ograniczam mąkę pszenną więc po kolei eksperymentuję z różnymi mąkami. TU kluseczki z mąką żytnią i sosem pomidorowym, a z kukurydzianą TU, podane ze szpinakiem. dziś owsiane ;) bardzo delikatne, trzeba mąki dać nieco więcej i bardzo krótko gotować bo mogą się rozpaść. alternatywą jest drugie jajko i tyle mąki ile ciasto zabierze.





leniwe - składniki na 2 porcje

  • 250 g białego chudego sera
  • 1 nieduże jajo
  • 3-4 czubate łyżki mąki owsianej (opcjonalnie mąka bezglutenu) lub więcej (w zależności od wilgotności sera)
sos

  • 4-6 łyżek passaty (gesty rustykalny sos pomidorowy) 
  • 1 cebula
  • 1-2 ząbki czosnku
  • garść rukoli
  • 1łyżka oliwy
  • 1 łyżeczka czerwonej czubrycy  
  • 1 łyżka śmietanki kokosowej lub innej
  • 1 łyżka startego sera dojrzewającego (opcjonalnie)
podczas gotowania woda bardzo się pieni, za sprawą mąki owsianej

przygotowanie:  
Biały ser rozgniatamy widelcem, dodajemy rozbełtane jajo i mąkę. Delikatnie zagniatamy do połączenia składników. Jeśli ciasto jest zbyt wilgotne i nie zlepia się, to należy dodać nieco więcej mąki, ale nie za dużo bo leniwe będą za twarde. Na podsypanej mąką desce/stolnicy/blacie formujemy dłońmi wałki i kroimy je ukośnie. W dużym garnku gotujemy wodę. Kluski wrzucamy delikatnie do osolonego wrzątku i gotujemy na wolnym ogniu. Po ok. 2 minutach od wypłynięcia na wierzch, delikatnie wyjmujemy łyżką cedzakową.
sos:
Cebulę kroimy na piórka i szklimy na suchej gorącej patelni, mieszając. dodajemy oliwę i czubrycę, po chwili wrzucamy na moment posiekaną rukolę. Wykładamy pomidory. Podduszamy parę minut i dodajemy śmietankę, mieszamy. W razie potrzeby dolewamy nieco gorącej wody. Wkładamy do sosu kluseczki, mieszamy i podduszamy razem minutkę. możemy dodać starty twardy ser dojrzewający, jeśli lubimy. 
Sos możemy użyć do innych potraw, szczególnie do makaronów o grubszych kształtach - muszelki, świderki, rurki itp.


Zimowy Obiad

5 komentarzy:

  1. Chyba nigdy nie jadłam takich kluseczek... Wyglądają bardzo smakowicie i fajnie, że składają się z mąki owsianej ;)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Ania, ja dawno przestałam używać mąki pszennej. O wiele zdrowsze i równie smaczne są mąki z innych ziaren :) z powodzeniem można je stosować w tradycyjnych potrawach.
      pozdrowienia

      Usuń
  2. Pięknie wyglądają. A ja tak dawno nie jadłam leniwych mmm... Myślę nad zrobieniem wersji z mąką jaglaną albo coś w ten deseń. Mniam... Na bank były pyszne.
    P.S. - Owsiana mąka chyba nie zawsze jest bezglutenowa? No chyba, że miałaś oczyszczoną, wtedy pardon :) Tak tylko mi się przypomniało :) Pozdrawiam serdecznie :)

    OdpowiedzUsuń