leniwie bezglutenowe i szpinak z cebulą i czosnkiem
bardzo miło i leniwie się najadłam ... leniwe bezglutenowe (z mąką kukurydzianą) i szpinak z cukrową cebulą, i oczywiście czosnkiem. posypane płatkami chili. szybkie, letnie danie na upalne dni
leniwe - składniki na 2 porcje
- 250 g białego chudego sera
- 1 nieduże jajo
- 3-4 czubate łyżki mąki kukurydzianej lub więcej
szpinak: składniki na 2 porcjeBiały ser rozgniatamy widelcem, dodajemy rozbełtane jajo i mąkę. Delikatnie zagniatamy do połączenia składników. Jeśli ciasto jest zbyt wilgotne i nie zlepia się, to należy dodać nieco więcej mąki, ale nie za dużo bo leniwe będą za twarde. Na podsypanej mąką desce/stolnicy/blacie formujemy dłońmi wałki i kroimy je ukośnie. W dużym garnku gotujemy wodę. Kluski wrzucamy delikatnie do osolonego wrzątku i gotujemy na wolnym ogniu. Po ok. 2 minutach od wypłynięcia na wierzch, delikatnie wyjmujemy łyżką cedzakową.
- 200 - 250 g szpinaku
- 1 cebula cukrowa
- 1 ząbek czosnku
- 1 łyżka oliwy
- przyprawy: sól, gałka muszkatołowa, chili w płatkach
Szpinak dokładnie myjemy pod bieżącą wodą, odcinamy grube łodyżki. Cebulę oczyszczamy i kroimy na piórka, czosnek siekamy lub przeciskamy przez praskę. Na lekko rozgrzaną patelnie wrzucamy cebulę i mieszając szklimy ją. Dodajemy oliwę i czosnek, mieszamy i chwilę podsmażamy. Wrzucamy szpinak (całe liście), jak nieco zwiędnie dodajemy przyprawy, przykrywamy przykrywką. Mieszamy i dusimy do momentu aż odparuje woda. Uważamy by za długo nie dusić bo szpinak zbrązowieje i zacznie rozpadać się na papkę, będzie nieapetyczny i straci wiele składników odżywczych. Możemy skropić sokiem z cytryny lub limonki.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz