tarta / quiche z ziemniakami i marchewką
niedzielna tarta ... miała być z cukinią i marchewką ale okazało się, że znajoma nie jada tej pierwszej więc zastąpiły ją ziemniaki. na razowym cieście, po zapieczeniu posmarowanym pikantną pastą z marchewki TU przepis. podana z pysznymi ogórkami curry, przyniesionymi przez koleżankę, smakowała wyśmienicie. natomiast cukinia czeka na swoje spotkanie z marchewką na kolejnej tarcie ;)
składniki na blaszkę o średnicy 24-26 cm
ciasto
- 3/4 szklanki mąki pszennej razowej
- 1/4 szklanki mąki żytniej pytlowej
- ok. 1/4 opakowania masła roślinnego + 2 łyżki oleju rzepakowego
- szczypta soli
- zimna woda do regulacji gęstości (ok. 50 ml)
- tłuszcz do formy
- 1 duża marchew
- 4-5 ziemniaków
- pasta z marchwi TU przepis (może też być pomidorowa itp)
- 1 duże jajo
- 3-4 łyżki gęstego jogurtu lub śmietany
- sól, pieprz ziołowy, gałka muszkatołowa, płatki chili do smaku
TU znajdziecie przepisy na pozostałe moje tarty wytrawne i słodkie.ziemniaki i marchew dokładnie wyszorować. podgotować w wodzie lub na parze - ok. 10 minut. ostudzić, obrać i pokroić w plasterki. przygotować sos z jaja, jogurtu i przypraw wszystko dokładnie roztrzepując.
ciasto: oba rodzaje mąki i sól wymieszać. dodać margarynę i posiekać ją nożem, wlać olej. dolewając stopniowo wodę szybko zagnieść ciasto. włożyć do lodówki na ok. 30 minut. schłodzone ciasto rozwałkować i wyłożyć na formę posmarowaną tłuszczem. podniesione brzegi wyrównać ząbkami widelca tworząc ozdobny karbowany rancik. powierzchnię ciasta nakłuć w kilku miejscach. podpiec w piekarniku w temp. 180 st C przez 10-15 minut. możemy użyć mąki w innych proporcjach np pół na pół. oczywiście tartę można zrobić na delikatniejszym cieście używając zwykłej mąki pszennej.
na lekko przestudzone ciasto rozsmarować pastę z marchwi lub inny pikantny sos np. pomidorowy. ułożyć plastry ziemniaków i marchwi na przemian zaczynając od brzegu formy tak by lekko na siebie nachodziły. wszystko zalać ostrożnie masą jajeczno jogurtową uważając by nie przelała się przez brzeg ciasta. sos powinien być dość pikantnie przyprawiony by zrównoważył się delikatny smak ziemniaków i marchwi. piec w temperaturze ok. 180 - 200 stopni C ok 35-40 minut. po upieczeniu można posypać ulubionymi nasionkami lub orzechami (u mnie niełuskany sezam) lub zieleniną. fajnie smakuje z ogórkami kiszonymi, marynowanymi lub kapustą kiszoną. tak sobie myślę, że świetnie by do niej pasowały ogórki smażone z curry, moje jesienne odkrycie TU przepis.
ciasto bez proszku do pieczenia?:)
OdpowiedzUsuńto jest kruche ciasto i nie wymaga żadnego spulchniacza.
Usuńczy zamiast mąki pytlowej można moąke orkiszową? albo samą pszenną razową?
OdpowiedzUsuńraczej zamiast pytlowej żytniej radziłabym użyć innej nierazowej mąki, orkiszowej, pszennej. kukurydzianej itp.
Usuń