Zakwas - żur bez glutenu eksperymentalny
ukisił się bezglutenowy żur, z mąki jaglanej i ryżowej. bardzo smaczny, mam nadzieję, że w zupie też będzie niczego sobie. robiłam pierwszy raz małą ilość, więc na oko... pewnie na niepełną szklankę letniej przegotowanej wody dałam po 1 łyżce mąki jaglanej i ryżowej, do tego 1 duży ząbek czosnku (pokrojony w plasterki), 1 listek bobkowy, 2 ziarna ziela angielskiego i kilka pieprzu + szczypta soli niejodowanej. wszystko trzeba wymieszać i postawić w temperaturze pokojowej. nie zakręcamy słoika, przykrywamy tylko przykrywką lub szmatką. 2 razy dziennie, rano i wieczorem dokładnie mieszamy. po dobie zakwas powinien zacząć pracować i przyjemnie kwaśno pachnieć. może się spienić. gotowy jest po 4-5 dniach. trzeba spróbować i ocenić czy jest dla nas wystarczająco kwaśny. opcjonalnie można dodać do kiszenia papryczkę chili - odrobinkę. przechowujemy szczelnie zakręcone w lodówce. żytnio owsiany żur przechowuję nawet kilka miesięcy, nie wiem jak zachowa się ten. trzeba sprawdzić. nawet w lodówce nabiera mocy.
składniki
- 1/2 litra przegotowanej letniej wody
- 2 łyżki mąki jaglanej
- 2 łyżki mąki ryżowej
- 2 ząbki czosnku
- 2 listki laurowe
- 2-3 ziarna ziela angielskiego
- kilka ziaren pieprzu czarnego
- szczypta soli
Gluten mi szczególnie nie szkodzi, ale dobrze wiedzieć, że tak też się da :)
OdpowiedzUsuńPolecam! Jedna z obowiązkowych pozycji w karcie bezglutka.
OdpowiedzUsuńPozdrawiam