piątek, 7 listopada 2014

Zur bezglutenowy jaglano ryzowy

Zakwas - żur bez glutenu eksperymentalny

ukisił się bezglutenowy żur, z mąki jaglanej i ryżowej. bardzo smaczny, mam nadzieję, że w zupie też będzie niczego sobie. robiłam pierwszy raz małą ilość, więc na oko... pewnie na niepełną szklankę letniej przegotowanej wody dałam po 1 łyżce mąki jaglanej i ryżowej, do tego 1 duży ząbek czosnku (pokrojony w plasterki), 1 listek bobkowy, 2 ziarna ziela angielskiego i kilka pieprzu + szczypta soli niejodowanej. wszystko trzeba wymieszać i postawić w temperaturze pokojowej. nie zakręcamy słoika, przykrywamy tylko przykrywką lub szmatką. 2 razy dziennie, rano i wieczorem dokładnie mieszamy. po dobie zakwas powinien zacząć pracować i przyjemnie kwaśno pachnieć. może się spienić. gotowy jest po 4-5 dniach. trzeba spróbować i ocenić czy jest dla nas wystarczająco kwaśny. opcjonalnie można dodać do kiszenia papryczkę chili - odrobinkę. przechowujemy szczelnie zakręcone w lodówce. żytnio owsiany żur przechowuję nawet kilka miesięcy, nie wiem jak zachowa się ten. trzeba sprawdzić. nawet w lodówce nabiera mocy.

składniki
  • 1/2 litra przegotowanej letniej wody
  • 2 łyżki mąki jaglanej
  • 2 łyżki mąki ryżowej
  • 2 ząbki czosnku
  • 2 listki laurowe
  • 2-3 ziarna ziela angielskiego
  • kilka ziaren pieprzu czarnego
  • szczypta soli

2 komentarze:

  1. Gluten mi szczególnie nie szkodzi, ale dobrze wiedzieć, że tak też się da :)

    OdpowiedzUsuń
  2. Polecam! Jedna z obowiązkowych pozycji w karcie bezglutka.
    Pozdrawiam

    OdpowiedzUsuń