surówka z kapusty kiszonej z pomidorami i śliwkami
sezon kapusty kiszonej czas zacząć. uwielbiam! dziś na bazarze młoda, jeszcze zielonkawa kapusta mnie napadła. z dodatkiem pomidora i sezonowych owoców! ach jakie to dobre :)
skład dla 2 osób
- 15-20 dkg kapusty kiszonej surówkowej
- 1 spory pomidor bez skórki
- 4 słodkie śliwki
- 1/2 cebuli
- 1 łyżka oliwy
- garść posiekanej natki pietruszki
- pieprz ziołowy do smaku (ewentualnie sól)
cebulę kroimy w cieniutkie piórka i posypujemy solą by nieco zmiękła. pomidory parzymy, obieramy ze skórki i kroimy w bardzo grubą kostkę lub cząstki. kapustę też nieco rozdrabniamy krojąc. śliwki kroimy w paseczki. wszystko delikatnie mieszamy doprawiając oliwą i pieprzem ziołowym, i posypując natką. zjadamy od razu bo łatwo puszcza sok... chyba że ktoś lubi soczystą surówkę :)
Wygląda dobrze :)
OdpowiedzUsuńNietypowe, odważne połączenie, podobają mi się Twoje eksperymenty :)
OdpowiedzUsuńmopswkuchni, dziękuję :)
Usuńnietypowe? ja taką surówkę robię od zawsze ... bez kapusty kiszonej nie potrafię żyć! bardzo wiele rzeczy z nią łączę :)
Pysznie wygląda...co prawda to z kapusty kiszonej, ale dołaczę do akcji..pozdrawiam..
OdpowiedzUsuńBożena, dziękuję... to kapusta może już nie młoda ale sałatkowa, kilku dniowa :)
Usuńpozdrawiam :)