oberżyna / bakłażan / psianka podłużna...
dostałam dwie/ dwa duże ... będzie się działo. szybki obiad. bakłażan posypany przyprawami uprażony na suchej patelni (najlepiej grillowej), do tego jaglanka gotowana z kurkumą posypana gomashio i orzechami włoskimi, jako sos gotowy ajwar (ale pyszny) a do popicia jogurt z czosnkiem, miętą, koperkiem, solą i chili... było bardzo przyjemnie.
składniki
- niezbyt duży bakłażan
- przyprawy: ulubione - każdy kawałek może mieć inna kompozycję
- kasza jaglana ugotowana z kurkumą
- orzechy włoskie
- gomashio - przepis TU
- sos z papryki lub/i pomidorów - u mnie ajwar (może być każdy ulubiony)
- jogurt + przyprawy ulubione - czosnek, mięta, koperek, sól i chili (w wersji wegańskiej jogurt roślinny lub sok z pomidorów z przyprawami)
kasza jaglana - gotowaniebakłażana kroimy na ok. 1 cm kawałki, lekko solimy odstawiamy na kilkanaście minut by puścił sok. osuszamy papierowym ręcznikiem, posypujemy z dwóch stron przyprawami i prażymy na patelni (najlepiej grillowej) do zarumienienia.jogurt z przyprawami - wszystkie składniki dokładnie miksujemy.podajemy z kaszą jaglaną posypaną gomashio i orzechami włoskimi oraz ulubionym sosem.
najpierw ją podprażam w garnku o grubym dnie mieszając, do momentu aż zacznie wydzielać intensywny przyjemny zapach a ziarenka nieco będą skakać. wtedy zalewam wrzątkiem ... uwaga, wszystko bardzo się burzy wiec ostrożnie by się nie poparzyć. odcedzam na sicie i dokładnie płuczę pod bieżącą wodą. do gotowania używam garnka z podwójnym dnem (taki do gotowania mleka - z gwizdkiem, oczywiście gwizdek wyjmujemy), wtedy nie muszę pilnować by nie przywarła. ociekniętą kaszę przekładam do garnka, dodaję 1/2 łyżeczki kurkumy, wlewam ok 1,3 części wrzątku lekko posolonego i prużę ok 15-20 minut bez mieszania. sprawdzam twardość kaszy, jeśli woda odparowała a kasza jest jeszcze nieco twardawa to dolewam odrobinę wrzątku. tą metodą jaglana zawsze wychodzi sypka i smaczna.
Wow, jaki wypasiony, cudowny obiadek!
OdpowiedzUsuńAleż kolorowo u Ciebie i w samym centrum mój ukochany bakłażan. Zapraszam do mojej akcji Warzywa psiankowate 2013.
OdpowiedzUsuń