małosolne ogórki... bardzo aromatyczne i pikantne
dzięki dodatkowi nasion kopru włoskiego nabrały wyjątkowego aromatu i smaku. inne dodatki, z którymi eksperymentuję to goździki i papryczka chili ... pierwsze nadają słodkości i kwiatowego zapachu a drugie mojej ulubionej pikantności. sok z takich ogórków znika równie szybko co same ogórki ... polecam
- 1 kg małych ogórków
- przyprawy: czosnek, pieprz w ziarnach, koper włoski, ziele angielskie, liście laurowe, papryczka chili (opcjonalnie goździki)
- ok 2 litrów przegotowanej wody
- 1 łyżka (z górką) soli kamiennej lub morskiej niejodowanej na 1 litr wody
ogórki dokładnie myjemy pod bieżącą wodą. do miseczki lub słoików wkładamy przyprawy (na każdy słoik 1 listek bobkowy, 1 ząbek czosnku, 1/2 łyżeczki nasion kopru, 2 kulki ziela angielskiego, 6-8 ziarenek pieprzu, kawałeczek chili świeżej lub suszonej, 2 goździki opcjonalnie. układamy ogórki i zalewamy ciepłą solanką. słoiki zostawiamy niedokręcone. ogórki w miseczce obciążamy talerzykiem i przykrywamy przykrywką. w pierwszych godzinach bardzo się pienią. w bardzo ciepłych dniach już po 12 godzinach można je zacząć jeść. po 2-3 dniach, jeśli jeszcze coś zostanie, wstawiam ogórki do lodówki by przerwać proces kiszenia. to moje 4 w tym roku kiszenie i najlepsze, bo najlepsze ogórki udało mi się kupić od bazarowej pani Tereski (bazar Włościańska).
Małosolne mniam jak ja kocham te ogórki :)
OdpowiedzUsuńMniam!
OdpowiedzUsuńMmmmm, aż ślinka pociekła :) Dzisiaj robię koniecznie :)
OdpowiedzUsuńJak tylko wrócę,zaraz zrobię :D
OdpowiedzUsuńWyszły przepyszne, dodałam jeszcze kawałek chrzanu. "Doszły" wczoraj rano i tak się nimi objadłam na śniadanie, że przez cały dzień o nich myślałam. A teraz wychodzę z pracy i jadę do domu zajadać się następnymi :) Pozdrawiam
OdpowiedzUsuńwow! super! to największa satysfakcja dla autora :)
Usuńpozdrowienia
ela
ja zalewam gorącą solanką i zawsze wychodzą świetnie
OdpowiedzUsuńzawsze zalewam bardzo gorącą solanką i zawsze świetnie wychodzą
OdpowiedzUsuńja też czasami zalewam gorącą solanką, wtedy gdy mi zależy by wystartowały szybciej. jednak zazwyczaj jest po prostu lekko ciepła, wtedy proces fermentacji jest najbardziej pełny i naturalny.
Usuńpozdrawiam,
ela