jęczmianka to alternatywa do owsianki... równie pyszna
po fali upałów za oknem ponad 10 stopni mniej. odszedł apetyt na chłodzące, surowe jedzenie. na śniadanie rozgrzewające płatki jęczmienne z suszonymi figami, daktylami, kardamonem, imbirem i słodkim bananem ... aaa...już po zrobieniu fotki dodałam orzechy włoskie, które swoją goryczką dopełniły smaki. kaszę jęczmienną różnej grubości jadam często, ale do tej pory po płatki nie sięgałam. smakują równie dobrze jak płatki owsiane, a może i nawet lepiej.składniki na 1 porcję
- 4 łyżki płatków jęczmiennych pełnych
- 1 szklanka wody
- 2 daktyle
- 2 figi
- 1/2 banana
- 2-3 orzechy włoskie lub migdały
- przyprawy: kardamon, imbir, cynamon
w garnku o grubym dnie zagotowujemy wodę. wrzucamy płatki jęczmienne, przyprawy i pokrojone suszone owoce. gotujemy na wolnym ogniu 10-15 minut. podajemy z pokrojonym bananem i orzechami lub migdałami.
Organizator: Aniko
Pychota, zaakceptowane ;)
OdpowiedzUsuńdziękuje :)
UsuńDziękuję za udział w akcji owsiankowej ;) czekam na więcej inspiracji ;)
OdpowiedzUsuń