piątek, 28 czerwca 2013

Sałatka z surowego kalafiora z czeresniami

kalafiorowo ... czereśniowo...

taką miałam fantazję... czereśnie pyszniły się w kuchni i zachęcały by po nie sięgnąć, a że lubie dodawać do sałatek owoce, sięgnęłam po nie bez wahania. to był mój pierwszy raz ... czereśnie w wytrawnej sałatce. warto improwizować :) chrupkość surowego kalafiora, soczystość czereśni, do tego pikantny sos tahini i goryczka rukoli ... czegóż chcieć więcej? tuż przed jedzeniem sypnęłam odrobinę czarnuszki.

składniki na 2 porcje
  • 1/2 niedużego kalafiora
  • 1/2 pęczka małych rzodkiewek
  • 2 garści rukoli
  • 15 - 20 dkg czereśni
  • sos: 2 łyżki pasty tahini, 1mały pojemniczek jogurtu mlecznego lub roślinnego, płatki chili, sól
  • czarnuszka lub sezam do posypania (opcjonalnie)
przygotowanie
kalafiora dokładnie myjemy i dzielimy na drobne różyczki, ogonki kroimy na plasterki. pozbawione pestek czereśnie kroimy na pół a rukolę nieco rozdrabniamy jeśli listki są duże. składniki sosu dokładnie mieszamy. w dużej misce łączymy wszystkie składniki, mieszamy. jeśli ktoś lubi może posypać surówkę czarnuszką lub sezamem białym albo czarnym.
TU przepisy na pozostałe kalafiorowe sałatki.

 surówkę możemy posypać czarnymi ziarenkami czarnuszki lub sezamu ... wygląda jeszcze apetyczniej

można wymieszać wszystkie składniki z sosem wtedy smaki dokładnie przenikną się ale surówka nieco straci na estetyce
Zielnik Kuchenny 2013Kolacja w czasie sesji!Nakarm Cukrzyka latem

5 komentarzy:

  1. Przymierzam się jutro by zrobic surówkę z kalafiora. Chyba od Ciebie ściągnę pomysł z czereśniami, by przełamac smaki. Pięknie się prezentuje i apetycznie oczywiście :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Aniu, znajdziesz tu na blogu kilka surówek z surowym kalafiorem. a czereśnie warto dodać ... nadają surówce lekkości i soczystości. pod warunkiem ze lubi sie owoce w wytrawnych potrawach.
      pozdrowienia,
      ela

      Usuń
  2. Wczoraj zrobiłam podobną sałatkę, bardzo smaczna. Niektórych składników które dodałaś nie miałam, ale sos zrobiony po mojemu też był smaczny. Zastanawiałam się, nad posypaniem bardzo ostrym w smaku serem , ostatecznie zrezygnowałam z tego, mogłby zmienic smak delikatnego sosu i ogólnie całej sałatki.

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Aniu, i słusznie z tym serem. do sera tylko leciutki winegret, taki z minimalną ilością oliwy. kalafior surowy świetnie łączy się z innymi składnikami i warto z nimi eksperymentować. można też leciuśko obsmażyć kalafior na aromatycznej oliwie czy oleju z suszonych pomidorów. tak jak nie przepadam za gotowanym kalafiorem tak surowy po prostu jem odrywając różyczkę po różyczce...
      pozdrowienia, ela

      Usuń