piątek, 21 czerwca 2013

Sałatka na ciepło z peczaku, cukinii i pomodorów

cukinia, kasza i pomidory ... obiadowa sałatka na ciepło ...

latem takie dania jadam bardzo często, są szybkie w przygotowaniu, pożywne i przepyszne. w lodówce zawsze jest jakaś kasza ugotowana w chłodny wieczór. a tuż przed obiadem wrzucam na 2-4 minuty warzywka na patelnię, do tego surowe pomidory i zielenina ... i obiad gotowy. kaszę można lekko podgrzać na patelni z odrobiną ziół albo podać zimną.



składniki na 2 porcje
  • 1 młoda cukinia,
  • garść rukoli,
  • łyżeczka suchego oregano lub świeżych listków
  • sól, pieprz ziołowy do smaku
  • 2 pomidory
  • 2-3 filiżanki ugotowanego pęczaku (dla bezglutenowców kasza jaglana, ryż itp)
przygotowanie
jak jest upał, kaszę gotujemy poprzedniego dnia wieczorem. cukinię strugamy obieraczką w długie paski lub kroimy na cienkie słupki. wrzucamy na łyżkę oliwy i dusimy dosłownie parę minut tylko by nieco zwiędła. wsypujemy przyprawy i rozdrobnioną rukolę, mieszamy i po minucie jest gotowe. na osobnej patelni podgrzewamy kaszę na odrobinie oliwy, możemy ją przyprawić ziołami. na kaszę wykładamy cukinię. na wierzch kładziemy obrane ze skorki i pokrojone w kostkę pomidory. posypujemy solą i świeżo zmielonym pieprzem. dodatkowo możemy skropić sokiem z cytryny. pożywna sałatka gotowa. można zjeść ją również na zimno. 
TU pozostałe sałatkowe inspiracje z mojego bloga
Zielnik Kuchenny 2013Zainspiruj się kaszą!Kolacja w czasie sesji!Nakarm Cukrzyka latem

2 komentarze:

  1. Każde Twoje danie można dosłownie oczami jeśc. Piękne zdjęcia pysznej potrawy:)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Aniu, bardzo dziękuję ... taki jest zamysł moich fotek. cieszę się, że udaje mi sie przekazać to co w jedzeniu najważniejsze. nie interesują mnie finezyjne stylizacje, martwe natury ... na moich fotkach rolę główną gra potrawa ... to jest najważniejsze.
      pozdrowienia :)
      ela

      Usuń