zaskakująco smaczna porażka kulinarna ...
podzielę się dziś z wami moja porażką kulinarną, dzięki której powstała jedna z dziwniejszych potraw jakie zdarzyło mi się zrobić ... placki z kiszonej cukinii. wyjadłam słoik pierwszych małosolnych ogórków, został pyszny sos, wrzuciłam do niego pokrojone w słupki młodą marchewkę i cukinię mając nadzieję na niezłą wyżerkę. po dobie marchewka smakowała rewelacyjnie! kwaskowa, chrupiąca, pachnąca, za to cukinia w smaku była w miarę, ale jej konsystencja pozostawiała wiele do życzenia. nie lubię wyrzucać jedzenia, decyzja: zrobię placuszki.
składniki na 6 placuszków
- 1 mała cukinia ukiszona w zalewie z ogórków
- 1 łyżka mielonego siemienia lnianego
- 2 łyżki mąki owsianej lub gryczanej
- 1 łyżka gęstego kefiru lub jogurtu (w wersji wegańskiej roślinny)
- do smaku płatki chili i inne zioła
- odrobina oleju do posmarowania patelni
cukinię zmiksowałam z 2 łyżkami mąki owsianej, łyżką mielonego siemienia lnianego, łyżką kefiru i szczyptą płatków chili. powstało ciasto o konsystencji bardzo gęstej śmietany. małe placuszki, ku mojemu zaskoczeniu, usmażyły się idealnie na leciutko posmarowanej olejem patelni, nawet nie chciały odrobiny przywrzeć! i co najważniejsze ... smakowały wyśmienicie w towarzystwie prostej surówki z pomidora, ogórka małosolnego i natki. pamiętajcie, prawie każde potknięcie kulinarne da się uratować :)
I gdzie tu porażka?;) Mega apetyczne placki! Akurat kończę drugi słój ogórków, chyba kupię cukinię hi hi:)
OdpowiedzUsuńArnika, porażką była paciowata cukinia ;) ale ja nie zrażam się :D prawie wszystko da się przerobić na zjadliwą formę... a ile przy tym zabawy:)
Usuńpozdrawiam
Wiem Elu, że miałaś na myśli samą cukinię, bo placuszki są prima sort (jak powiedziałaby moja 6-latka:)). Nabrałam ochoty na wytrawne placki, muszę "ulepić" coś plackopodobnego:) Pozdrawiam!
UsuńŁoł, kiszona cukinia! co za wspaniały pomysł :-D
OdpowiedzUsuń:) eksperymentowanie ...
Usuńuwielbiam :)
OdpowiedzUsuń