tarta/quiche czyli obiad z dokładką
przepis na kolejne zapowiadane danie. tę tartę piekłam na początku lutego - dobrze, że jest fejsbuk bo dzięki niemu mogłam ją zlokalizować w czasie, precyzyjniej 9 lutgo ;) dobrze też, że gruszki można kupić przez okrągły rok! miałam resztkę mąki razowej pszennej, która prosiła się by jej użyć. dla zdrowotności dodałam do niej nieco mąki żytniej i powstał zdrowy brązowy spód tarty. na wierzch też poszły resztki ugotowanego brokuła, pieczarki podduszone z cebulą i papryką, a jako "wisienka na torcie" słodka gruszka! ta gruszka to był najlepszy pomysł chwili :) oczywiście wszystko zalane masą jajeczno śmietanową doprawioną zdecydowanie pikantnie. lubię improwizować w kuchni a tarty nadają się do tego idealnie. tarta była tak pyszna, że nie obyło się bez dokładki ;)
składniki na formę o średnicy 24-26 cm
ciastoprzygotowanie
farsz
- 3/4 szklanki mąki pszennej razowej
- 1/4 szklanki mąki żytniej pytlowej
- ok. 1/4 opakowania masła roślinnego + 2 łyżki oleju, np rzepakowego
- szczypta soli
- zimna woda ok. 50 ml - tyle by ciasto dało się zagnieść
- tłuszcz do formy
sos:
- ugotowany brokuł (mały)
- 10 dkg pieczarek
- 1/4 papryki
- 1 cebula
- 1 łyżka oliwy do smażenia
- 1 duże jajo
- 3-4 łyżki gęstego jogurtu lub śmietany
- sól, pieprz, gałka muszkatołowa, płatki chili do smaku
brokuła rozdzielić na różyczki i podgotować na parze ok. 5 minut. pieczarki pokroić w cienkie plasterki, paprykę w paski, a cebulę w piórka. cebulę chwilę zeszklić na suchej patelni, wlać oliwę i dodać paprykę a następnie pieczarki. poddusić do odparowania soku z pieczarek.
ciasto: oba rodzaje mąki i sól wymieszać. dodać margarynę i posiekać ją nożem, wlać olej. dolewając stopniowo wodę szybko zagnieść ciasto. włożyć do lodówki na ok. 30 minut. schłodzone ciasto rozwałkować i wyłożyć na formę tartową wysmarowaną tłuszczem. podniesione brzegi wyrównać ząbkami widelca tworząc ozdobny karbowany rancik. powierzchnię ciasta nakłuć w kilku miejscach. podpiec w piekarniku w temp. 180 st C przez 10-15 minut. możemy użyć mąki w dowolnych proporcjach np pół na pół lub tylko jednego wybranego rodzaju.
na nieco przestudzone ciasto wyłożyć uduszone warzywa i zalać masą jajeczno śmietanową uważając by nie przeciekła przez brzeg ciasta. pokrojone w ósemki gruszki dekoracyjnie ułożyć na wierzchu. piec w piekarniku nagrzanym do temperatury ok 180-200 st C przez 35-40 minut.
O jaki ciekawy przepis, wygląda przepysznie to danie, ale wydaje się pracochłonne
OdpowiedzUsuńTylko wygląda na pracochłonne, w rzeczywistości to dość proste. w każdym razie to danie warte zachodu :)
Usuńpozdrawiam