kremowa zupa z pora i ziemniaków
lubię jeść sezonowo i staram się przestrzegać tej zasady. czas pomiędzy zimą a wiosną - przednówek - to czas warzyw korzeniowych i warto po nie sięgać bo to smaczne, zdrowe, i nasze lokalne. tym razem por i białe korzenie: pietruszka, seler i ziemniaki podkręcone słodyczą wywaru z marchewki i bukietem przypraw z dominującą nutą kurkumy.
składniki na 3-4 porcje
- 1 duży por
- 2 pietruszki
- 1/3 selera
- 3-4 ziemnkiaki
- 1 marchewka
- 1 ząbek czosnku
- 1 łyżka oliwy lub masła
- 2 łyżki soku z cytryny lub więcej
- przyprawy: kurkuma (1/2 - 1 łyżeczki), gałka muszkatołowa, pieprz ziołowy, płatki chili, sól
- woda lub wywar warzywny w ilości potrzebnej do uzyskania ulubionej gęstości.
pora dokładnie czyścimy odcinając najbardziej zieloną część. kroimy na kawałki i podduszamy razem z posiekanym czosnkiem na łyżce oliwy lub masła. pozostałe warzywa obieramy, kroimy i gotujemy w niewielkiej ilości wody (tyle by przykryły warzywa) dodając w międzyczasie podsmażonego pora i przyprawy. gotujemy do momentu aż warzywa będą bardzo miękkie. wyjmujemy marchew (możemy z niej zrobić pikantną pastę/sos - przepis TU) nieco studzimy i miksujemy na gładki krem. w razie potrzeby dodajemy wody do uzyskania ulubionej konsystencji. jeszcze raz wszystko podgrzewamy i dodajemy sok z cytryny i ewentualnie jeszcze doprawiamy do smaku. podajmy posypane płatkami chilli.
Brakuje mi w przepisie ilości wody
OdpowiedzUsuńAniu, wody dodają na oko, do uzyskania ulubionej gęstości. ja lubię bardzo gęstą zupę.
Usuńpozdrawiam
Wiedzieliście jaka zdrowa jest kurkuma, jak przeczytałam w internecie to od miesiąca dodaje do wszystkiego http://sci-med.pl/kurkuma-dzialanie/
OdpowiedzUsuńTak, wiemy od bardzo dawna :)
Usuńpozdrawiam