letnia surówka z cykorii z kiszonymi rzodkiewkami, papryką, śliwkami i mozzarellą
ukiszone rzodkiewki TU przepis, zainspirowały mnie do nowej kompozycji sałatkowej. oczywiście zamiast rzodkiewek można użyć każdych ukiszonych warzyw. to mój ulubiony rodzaj surówki, szybki w przygotowaniu, a dzięki dodatkowi mozzarelli lub tofu, sycący.
składniki na 2 porcje
- 1 cykoria
- 4-6 kiszonych rzodkiewek (mogą też być inne kiszone warzywa)
- 1/2 papryki czerwonej (może też być innego koloru)
- 4 duże słodkie śliwki
- 1/2 cebuli cukrowej
- filiżanka posiekanej natki
- 1/2 opakowania mozzarelli w kulkach (w wersji wegańskiej zastąpić tofu)
- winegret (oliwa, sok z cytryny, czosnek, sól, pieprz)
warzywa, śliwki i mozzarellę pokroić na cząstki. polać sosem winegret, wymieszać i posypać suto zieleniną. można zjeść samo albo z dodatkiem pieczywa, kaszy, ryżu czy nawet ziemniaków lub makaronu. na każdy posiłek. ja jadłam na śniadanie. lubię surówkowe śniadania :)
Dziękuję za udział w akcji :)
OdpowiedzUsuń