wtorek, 12 sierpnia 2014

Letnia surówka z cykrii z kiszonymi rzodkiewkami

letnia surówka z cykorii z kiszonymi rzodkiewkami, papryką, śliwkami i mozzarellą  

ukiszone rzodkiewki TU przepis, zainspirowały mnie do nowej kompozycji sałatkowej. oczywiście zamiast rzodkiewek można użyć każdych ukiszonych warzyw. to mój ulubiony rodzaj surówki, szybki w przygotowaniu, a dzięki dodatkowi mozzarelli lub tofu, sycący. 


składniki na 2 porcje
  • 1 cykoria
  • 4-6 kiszonych rzodkiewek (mogą też być inne kiszone warzywa)
  • 1/2 papryki czerwonej (może też być innego koloru)
  • 4 duże słodkie śliwki
  • 1/2 cebuli cukrowej
  • filiżanka posiekanej natki
  • 1/2 opakowania mozzarelli w kulkach (w wersji wegańskiej zastąpić tofu)
  • winegret (oliwa, sok z cytryny, czosnek, sól, pieprz)
przygotowanie
warzywa, śliwki i mozzarellę pokroić na cząstki. polać sosem winegret, wymieszać i posypać suto zieleniną. można zjeść samo albo z dodatkiem pieczywa, kaszy, ryżu czy nawet ziemniaków lub makaronu. na każdy posiłek. ja jadłam na śniadanie. lubię surówkowe śniadania :)

Sałatka zamiast kanapki!Dania na zimno - czyli co jeść w upalne dniLato w pełni!Sałatka zamiast kanapki!

1 komentarz: