sobota, 23 sierpnia 2014

Zielony surowy budyn

zielony budyń na surowo

niespieszne sobotnie śniadanie. jako że lato wróciło, pyszny zielony raw/surowy budyń  wydał mi się miłym sposobem na wejście w weekend z dobrą zieloną energią! bardzo sycące i bardzo smaczne. dobrego weekendu.


składniki na 1 porcję
  • 1 liść jarmużu
  • 1 banan
  • 2-3 łyżki płatków jaglanych (ew. ugotowanej kaszy jaglanej)
  • do posłodzenia: 2 daktyle, 2 figi
  • po szczypcie imbiru i kardamonu
  • mleko roślinne lub woda
przygotowanie:
składniki nieco rozdrobnić, wrzucić do kielicha blendera i dokładnie zmiksować. płatki można na chwilę zalać odrobiną wrzątku ale nie koniecznie. płynu dodać tyle by uzyskać ulubioną konsystencję. jeśli po zmiksowaniu budyń wyda nam się zbyt rzadki można jeszcze dodać łyżkę płatków jaglanych i powtórnie zmiksować. posypać suszonymi owocami lub orzechami...
Lato w pełni!Lekkie desery bez piekarnika vol 2

7 komentarzy:

  1. Ela, natchnęłaś mnie! :) przekonałaś do zrobienia podobnego. ale to jutro. Wystrzegałam się budyniów mlecznych zwierzęcych jak cholery, ale odkąd mogę sobie szybko zrobić mleczko sezamowe, kokosowe czy inne to żadna filozofia i tak zdefiniowany budyń mi pasuje, a jakże :) dzięki wielkie. Pozdrawiam soczyście zielono :) Adriana

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. I zrobiłam :))) smak zniewalający. To już będzie stały punkt programu.

      Usuń
    2. Adrianna, super! cieszę się bardzo!
      pozdrawiam

      Usuń
  2. Wygląda smakowicie, muszę wypróbować! :)

    Zapraszam również do siebie: http://shawsy.blogspot.com/

    OdpowiedzUsuń
  3. nie słyszałam o takim budyniu a sam wygląda mówi , ze nie tylko smaczne ale i zdrowe:)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. hi hi... bo ja bo wymyśliłam jako, że mam fazę jarmużową :D
      pozdrawiam

      Usuń