poniedziałek, 24 czerwca 2013

Cukinia i pomidory na plackach jaglanych

na szybko duszone cukinia i pomidory na plackach jaglanych

często z resztki kaszy jaglanej robię placuszki jaglane.w upalne letnie dni najlepiej je usmażyć wieczorem lub rano by można je było użyć następnego dnia bez zbytniego nagrzewania kuchni. do placuszków szybciutko podduszone warzywa, czyli cebulka, cukinia, pomidory i ulubione zioła. pyszny obiad lub kolacja dosłownie w parę minut. TU przepisy na różne placki które możemy użyć.



składniki na 2 porcje
  • 2 pomidory
  • 1 mała cukinia
  • 1 cebula
  • 1 łyżka oliwy
  • przyprawy: sól, pieprz, czosnek niedźwiedzi, kolendra, płatki chili
  • 6-8  placuszków jaglanych na ostro TU przepis
przygotowanie
cebulę kroimy na piórka i szklimy na suchej patelni. gdy stanie się przeźroczysta dodajemy łyżkę oliwy, wrzucamy na minutę pokrojoną w słupki cukinię a potem obrane ze skórki i pokrojone w kostkę pomidory. dusimy 3-4 minutki, przyprawiamy do smaku. wykładamy na ciepłe lub zimne placki jaglane. posypujemy zieleniną ... moje są bez zielnego bo akurat zabrakło. do duszonych warzyw możemy dodatkowo dodać czarnuszki co da fajny pikantny smaczek. smacznego na upalne dni ... na te chłodniejsze też :)
Zielnik Kuchenny 2013Zainspiruj się kaszą!Kolacja w czasie sesji!Nakarm Cukrzyka latem

1 komentarz: