basbusa ... basboosa, basbousa ... bardzo słodkie (ponad pol godziny)
któregoś dnia robiłam mleczko kokosowe z wiórków (
TU przepis) i została mi sucha miazga. szkoda wyrzucić. poszukałam i znalazłam na stronie
www.arabskie.pl prościutki przepis na arabska słodkość "basbusa" ... oczywiście zrobiłam po swojemu i pozamieniałam niektóre składniki i zmniejszyłam ilości. oryginalny przepis
TU .
ciasto:
- 1/2 szklanki razowego kuskusu (opcjonalnie semolina lub kasza manna)
- 1/4 szklanki cukru
- 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia
- 1/2 łyżeczki cynamonu
- 1 kopiasta łyżka masła klarowanego (rozpuścić) - w wersji wegańskiej olej kokosowy
- 1/2 szklanki wiórek kokosowych lub wytłoczyny wiórków po robieniu mleka
- 1 pojemniczek dobrego gęstego jogurtu (w wersji wegańskiej jogurt roślinny)
- 1 łyżeczka tahini do posmarowania foremki
wszystkie składniki ciasta wymieszać aż powstanie jednolita masa. blaszkę (np. tartowa) wyłożyć papierem do pieczenia i posmarować pastą tahini. przełożyć ciasto i wyrównać szpatułka silikonowa. za pomocą szpatułki lub tępego nożna pokroić ciasto na nieduże romby. na każdy romb położyć orzechy włoskie lub płatki migdałów i wgnieść je w ciasto. wstawić do piekarnika nagrzanego do temp. 180 stopni i piec na zloty kolor (ok.30-40 minut).
|
gotowe do pieczenia |
|
upieczone |
w międzyczasie przygotować syrop
- 1/2 szklanki szklanki cukru
- 1/4 szklanki wody
- sok z 1/4 cytryny
składniki zagotować i trzymać 10-15 minut na gazie od czasu do czasu mieszając. odstawić do ostygnięcia by nieco zgęstniał. upieczone ciasto wyjąć z piekarnika (nie wyłączamy go) i polać dokładnie przestudzonym syropem. ciasto wstawić ponownie do piekarnika na 5 minut. po tym czasie wyjąć i ostudzić. porcje powinny ładnie się odłamywać, można je ewentualnie dokroić nożem. jeśli macie w domu wodę różaną lub z kwiatów pomarańczy to do syropu można dodać łyżeczkę. deser wyszedł przesmaczny...polecam.
|
polane syropem wstawiamy z powrotem do piekarnika |
|
w piekarniku ciasto wchłonęło syrop i jest gotowe do jedzenia |
|
kolejne kawałki niebezpiecznie znikają |
przepis bierze udzial w akcjach
pięknie wygląda!!
OdpowiedzUsuńLucja, dziekuje ... rowniez swietnie smakuje i jest proste w wykonaniu.
Usuńpozdrawiam :)
Uwielbiam! prostsze niż baklava... a równie smaczne :-)
OdpowiedzUsuńMuszę wypróbować !Tymbardziej, że wykonanie zapowiada się bardzo proste.
OdpowiedzUsuńpycha, szybkie i łatwe :) polecam takie przepisy lubie najbardziej
OdpowiedzUsuńSuper prosty szybki dla ludzi co nie maja talentu kulinarnego :) polecam gorąco - smakuje jak kokosanki z odpustu
OdpowiedzUsuńJustyna, dzięki ... cieszę się, że spodobało Ci się to nietypowe ale fajne ciasto.
Usuńpozdrawiam :)
Kurcze, jesteśmy na diecie. A tak okrutnie kusi to ciasto!!! ;)
OdpowiedzUsuńZrobiłam mleko kokosowe z Twojego przepisu (super!) i jako naturalną konsekwencję to ciasto. Proste i pyszne. Ponieważ nie trawię krowiego mleka obydwa przepisy będą często wykorzystywane.Dziękuję i pozdrawiam!
OdpowiedzUsuńIrena, cieszę się że smakowało i udało sie.
Usuńpozdrawiam,ela
Hejka! Świetny przepis, właśnie planuję go zrobić na niedzielny deser. :) mam tylko takie pytanie - czy kaszę mannę należy uprzednio ugotować?
OdpowiedzUsuńHej Anonimowa ;)
Usuńużywamy kaszy surowej, niegotowanej.
smacznego :)
Cześć! Świetny przepis, szukałam właśnie pomysłu co zrobić z wytłoczyn po mleku kokosowym :) pytanie: czy jogurt można pominąć? Nie mam takiego w domu, chyba, że śmietanka sojowa wchodzi w grę... tahini też nie mam, ale to chyba nie odgrywa jakiegoś większego znaczenia? Można posmarować blaszkę czymś innym? Pozdrawiam i ślę uściski za wspaniały przepis!
OdpowiedzUsuń