czwartek, 27 czerwca 2013

Jeczmianka z suszonymi owocami i bananem

jęczmianka to alternatywa do owsianki... równie pyszna

po fali upałów za oknem ponad 10 stopni mniej. odszedł apetyt na chłodzące, surowe jedzenie. na śniadanie rozgrzewające płatki jęczmienne z suszonymi figami, daktylami, kardamonem, imbirem i słodkim bananem ... aaa...już po zrobieniu fotki dodałam orzechy włoskie, które swoją goryczką dopełniły smaki. kaszę jęczmienną różnej grubości jadam często, ale do tej pory po płatki nie sięgałam. smakują równie dobrze jak płatki owsiane, a może i nawet lepiej. 

składniki na 1 porcję
  • 4 łyżki płatków jęczmiennych pełnych
  • 1 szklanka wody
  • 2 daktyle
  • 2 figi
  • 1/2 banana
  • 2-3 orzechy włoskie lub migdały
  • przyprawy: kardamon, imbir, cynamon
przygotowanie
w garnku o grubym dnie zagotowujemy wodę. wrzucamy płatki jęczmienne, przyprawy i pokrojone suszone owoce. gotujemy na wolnym ogniu 10-15 minut. podajemy z pokrojonym bananem i orzechami lub migdałami.
Zielnik Kuchenny 2013
Wegetariańskie menu dla przedszkolaka Organizator: Aniko

3 komentarze: