poniedziałek, 7 października 2013

Dietetycznie - zupa dyniowa

dietetycznie ... krem z dyni, marchewki, pietruszki, selera i ziemniaków

od miesiąca jem lekkostrawnie. dopadły mnie problemy gastryczne i jedyne co pomaga, to modyfikacja diety. na początku były ryżanki i jaglanki, czyli zupy na bazie startej marchewki i ziemniaka z odrobiną masła lub oleju słonecznikowego, przyprawione tylko solą i prostymi ziołami (mięta, majeranek, kminek, cząber, kolendra). wykluczyłam wszystkie warzywa wzdymające czyli kapustne, cebulę, czosnek oraz rośliny strączkowe. wszystko jest gotowane lub parowane. na początku nie było nic surowego, teraz już marchewka i jabłko drobno starte. nie jest źle. ważne, że bardzo szybko pomogło, prawie przestało boleć, leki przeciwbólowe odstawione. popijam też siemię lniane, mielone. dodaję do zup, warzyw czy na chleb mielony ostropest - jako posypkę. pierwsze wyczyny dietetyczne nie były estetyczne wiec fotki poszły do kosza. zupą dyniową mogę już się pochwalić, bo smaczna, zdrowa, dietetyczna i ładna. wystarczy ominąć ciężkostrawne dodatki - cebula, czosnek - i pikantne przyprawy, a zupka leczy a nie podrażnia. będę podawała składniki na 1-2 porcje. przy leczniczej diecie ważne jest to by, wszystko jeść świeże, nieodgrzewane.

składniki na 2 porcje
  • ok. 0,5kg dyni
  • 2 małe ziemniaki
  • 1 marchewka
  • plasterek selera
  • 1/2 pietruszki
  • sól, pieprz ziołowy, garam masala, kurkuma i cytryna do smaku
  • 1 łyżeczka masła lub oleju słonecznikowego
  • grzanki, ryż lub kasza jaglana
przygotowanie
warzywa myjemy, obieramy i kroimy na mniejsze kawałki. zalewamy niewielką ilością wrzątku. powinny być miękkie po 10-15 minutach gotowania. jak odrobinę ostygną przecieramy blenderem. dodajemy wrzątku by uzyskać ulubioną konsystencję. ponownie podgrzewamy i dodajemy przyprawy, a na koniec sok z cytryny. wyłączamy gaz i dodajemy łyżeczkę masła lub w wersji wegańskiej oleju słonecznikowego (zimno tłoczonego). można też zaprawić słodką śmietanką lub mlekiem roślinnym, np ryżowym. ja podałam zupę z chrupiącymi grzankami, ale równie smaczna będzie z ryżem czy kaszą jaglaną lub drobnymi kluseczkami/makaronem.

z pokruszonymi sucharami i gomashio


Podróżuj i jedz zdrowo!



3 komentarze:

  1. Bardzo smakowity przepis. Ja lubię dietetyczne przepisy. Zapisałam sobie :)))

    OdpowiedzUsuń
  2. Ela, na takie problemy gastryczne jak wzdęcia, ciężkość, bóle pomaga popijanie tymianku. Wczoraj go sprawdzilam, dziś już po klopocie. Olejki eteryczna ma bardzo silne, niektórym osobom może nie przypaść do gustu (być może oslodzony miodem jest lżejszy), ale dziala niezawodnie. Oczywiście trzeba wykluczyć alergię na tymianek.
    Adriana

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Adriana, dzięki za radę, spróbuję zaparzyć tymianek. moje problemy są bardziej złożone niż zwykła niestrawność, ale dieta lekko strawna wzbogacona odpowiednimi ziołami bardzo pomogła. czekam na badania. pozdrawiam ciepło, Ela

      Usuń