sobota, 28 czerwca 2014

Botwinkowy chłodnik czerwcowy

chłodnik czerwcowy

bardzo pożywny chłodnik czerwcowy, doskonały na letni obiad lub kolację. dzięki temu, że w składzie są ziemniaki i jaja stanowi pełne danie "jednogarnkowe". baaardzo byłam najedzona po porcji widocznej na fotce :) oczywiście dodatki możemy zmieniać sobie wedle upodobań. np. zamiast pomidora dodać rzodkiewkę,

składniki na 2 porcje
  • pęczek botwinki
  • 1 młoda marchewka
  • 1 młoda piertruszka
  • 6 - 8 małych młodych ziemniaków - ugotowane na parze.
  • 1 jajo na twardo
  • 2 ogórki, świeże lub małosolne
  • 2 małe pomidory
  • 1 ząbek czosnku
  • 1 filiżanka pokrojonej zieleniny
  • przyprawy: sól, pieprz ziołowy
  • 1 łyżeczka soku z cytryny
  • listek bobkowy, pieprz ziarnisty, ziele angielskie - do gotowania botwinki
  • duży pojemnik kefiru lub jogurtu
przygotowanie:
warzywa dokładnie myjemy. od  marchwi i pietruszki odcinamy nać i zostawimy ją do wykorzystania. wszystko kroimy, botwinkę z liśćmi. dodajemy przyprawy i zalewamy niewielką ilością wody, tylko do wysokości warzyw, gotujemy do miękkości. przestudzoną botwinę łączymy z kefirem/jogurtem dodając do smaku sól, pieprz ziołowy i zmiażdżony czosnek . ogórka obieramy i kroimy w ćwierć plasterki, skrapiamy go sokiem z cytryny by zneutralizować enzym askobinaza (utlenia on wit C). pomidora obieramy ze skorki i kroimy w cząstki. ziemniaczki na 4-6 części. wszystko wrzucamy zupy, dodajemy cząstki i  jaja posypujemy zieleniną.
Dania na zimno - czyli co jeść w upalne dniLato w pełni!Wegetariański obiad III

2 komentarze:

  1. pycha, w poniedziałek wypróbuję :)))

    OdpowiedzUsuń
  2. O chłodniku wiele słyszałam, ale nie miałam jeszcze okazji jeść.

    OdpowiedzUsuń