chłodnik czerwcowy
bardzo pożywny chłodnik czerwcowy, doskonały na letni obiad lub kolację. dzięki temu, że w składzie są ziemniaki i jaja stanowi pełne danie "jednogarnkowe". baaardzo byłam najedzona po porcji widocznej na fotce :) oczywiście dodatki możemy zmieniać sobie wedle upodobań. np. zamiast pomidora dodać rzodkiewkę,
składniki na 2 porcje
- pęczek botwinki
- 1 młoda marchewka
- 1 młoda piertruszka
- 6 - 8 małych młodych ziemniaków - ugotowane na parze.
- 1 jajo na twardo
- 2 ogórki, świeże lub małosolne
- 2 małe pomidory
- 1 ząbek czosnku
- 1 filiżanka pokrojonej zieleniny
- przyprawy: sól, pieprz ziołowy
- 1 łyżeczka soku z cytryny
- listek bobkowy, pieprz ziarnisty, ziele angielskie - do gotowania botwinki
- duży pojemnik kefiru lub jogurtu
warzywa dokładnie myjemy. od marchwi i pietruszki odcinamy nać i zostawimy ją do wykorzystania. wszystko kroimy, botwinkę z liśćmi. dodajemy przyprawy i zalewamy niewielką ilością wody, tylko do wysokości warzyw, gotujemy do miękkości. przestudzoną botwinę łączymy z kefirem/jogurtem dodając do smaku sól, pieprz ziołowy i zmiażdżony czosnek . ogórka obieramy i kroimy w ćwierć plasterki, skrapiamy go sokiem z cytryny by zneutralizować enzym askobinaza (utlenia on wit C). pomidora obieramy ze skorki i kroimy w cząstki. ziemniaczki na 4-6 części. wszystko wrzucamy zupy, dodajemy cząstki i jaja posypujemy zieleniną.
pycha, w poniedziałek wypróbuję :)))
OdpowiedzUsuńO chłodniku wiele słyszałam, ale nie miałam jeszcze okazji jeść.
OdpowiedzUsuń