marynowane tofu i kasza jaglana z zieleniną i pomidorami
recepta na pyszny obiad? wziąć antybiotyk, nie mieć apetytu i siły na gotowanie! wstawić kasze jaglaną, tofu i cebulę pokroić na plastry, zamarynować je przyprawami i sosem sojowym. gdy kasza gotowa, cebulę i tofu usmażyć na złoto. do kaszy dodać zioła, zieleninę i pomidory a tofu skropić cytryną. zaskakująco smaczne mimo niechęci do spożywania czegokolwiek.
składniki na 1 porcję
- ugotowana kasza jaglana - przepis na dole strony
- przyprawy: curry, sól, pieprz, płatki chili
- 1/2 pęczka natki pietruszki lub innej zieleniny
- 1 pomidor
- 1/2 kostki tofu
- 1 łyżka sosu sojowego
- 2 łyżki oliwy do marynaty + 1 do smażenia
- 1 cebula (tu czerwona bo tylko taka była w domu)
- 1 ząbek czosnku
- przyprawy: kolendra, płatki chili, kminek lub kumin
- sok z cytryny
najpierw ją podprażam w garnku o grubym dnie mieszając, do momentu aż zacznie wydzielać intensywny przyjemny zapach a ziarenka nieco będą skakać. wtedy zalewam wrzątkiem ... uwaga, wszystko bardzo się burzy wiec ostrożnie by się nie poparzyć. odcedzam na sicie i dokładnie płuczę pod bieżącą wodą. do gotowania używam garnka z podwójnym dnem (taki do gotowania mleka - z gwizdkiem, oczywiście gwizdek wyjmujemy), wtedy nie muszę pilnować by nie przywarła. ociekniętą kaszę przekładam do garnka, opcjonalnie, dodaję 1/2 łyżeczki kurkumy, wlewam ok 1,3 części wrzątku lekko posolonego i prużę ok 15-20 minut bez mieszania. sprawdzam twardość kaszy, jeśli woda odparowała a kasza jest jeszcze nieco twardawa to dolewam odrobinę wrzątku. tą metodą jaglana zawsze wychodzi sypka i smaczna.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz