pasta z młodej marchwi z tahini
podobna pasta już była. ta ma mniej składników a smakuje wyśmienicie. może to zasługa młodej marchewki? kolorowy posiłek na śniadanie, podwieczorek lub kolację. sprawdzi się też jako dodatek do makaronu, wystarczy ją nieco rozrzedzić.
składniki
- 2-3 spore marchwie, najlepiej młode
- 1 duży ząbek czosnku ... też młodego
- 2-3 kawałki pomidorów suszonych z oleju
- 1 łyżka pasty sezamowej (tahini)
- 1-2 łyżki soku z cytryny lub limonki
- 1-2 łyżki oliwy lub oleju z pomidorów
- przyprawy: sól (u mnie różowa himalajska), chili w płatkach, kolendra, gałka muszkatołowa, kurkuma
- świeża natka
marchew obrać i ugotować na parze. wywar użyć do zupy. wszystkie składniki wrzucić do blendera i zmielić na gładką pastę. schłodzić. podawać z pieczywem z dodatkiem ulubionej zieleniny. można też dodatkowo posypać uprażonymi ziarnami sezamu lub pestek. bardzo smaczne będzie podane z makaronem na gorąco lub do dosmaczenia i zagęszczenia sosów i potraw. ja dziś dodałam do podgrzewanej młodej kapusty.
coś czuję, że będę sobie często robić taką pastę :)
OdpowiedzUsuń