sobota, 21 czerwca 2014

Pasta z młodej marchwi

pasta z młodej marchwi z tahini

podobna pasta już była. ta ma mniej składników a smakuje wyśmienicie. może to zasługa młodej marchewki? kolorowy posiłek na śniadanie, podwieczorek lub kolację. sprawdzi się też jako dodatek do makaronu, wystarczy ją nieco rozrzedzić.

składniki
  • 2-3 spore marchwie, najlepiej młode
  • 1 duży ząbek czosnku ... też młodego
  • 2-3 kawałki pomidorów suszonych z oleju
  • 1 łyżka pasty sezamowej (tahini)
  • 1-2 łyżki soku z cytryny lub limonki
  • 1-2 łyżki oliwy lub oleju z pomidorów
  • przyprawy: sól (u mnie różowa himalajska), chili w płatkach, kolendra, gałka muszkatołowa, kurkuma
  • świeża natka 
przygotowanie
marchew obrać i ugotować na parze. wywar użyć do zupy. wszystkie składniki wrzucić do blendera i zmielić na gładką pastę. schłodzić. podawać z pieczywem z dodatkiem ulubionej zieleniny. można też dodatkowo posypać uprażonymi ziarnami sezamu lub pestek. bardzo smaczne będzie podane z makaronem na gorąco lub do dosmaczenia i zagęszczenia sosów i potraw. ja dziś dodałam do podgrzewanej młodej kapusty. 
Lato w pełni!Wymagająca dietaDania na zimno - czyli co jeść w upalne dni



1 komentarz:

  1. coś czuję, że będę sobie często robić taką pastę :)

    OdpowiedzUsuń