niedziela, 29 czerwca 2014

Bób, kasza jaglana i pomidory

Bób, kasza jaglana, pomidory i bardzo dużo natki

kolejna wariacja na temat bobu, równie prosto jak poprzednio. ugotowany z koprem bób wystarczy połączyć z kaszą, najlepiej królową kasz - jaglaną. dorzucić zieleniny, czosnek, sól, pieprz ziołowy, odrobinę oliwy lub masła (co kto lubi) a na wierzch obrane ze skórki pomidory. a ... i do smaku warto skropić całość sokiem z cytryny. można jeść na ciepło lub na zimno.



składniki na 2 porcje
  • 1/2 kg młodego bobu
  • 1 łodyga kopru lub kilka gałązek koperku
  • filiżanka posiekanej zieleniny - u mnie natka
  • 1 duży pomidor lub 2 mniejsze
  • 1 łyżka dobrej oliwy lub masła
  • szklanka ugotowanej kaszy jaglanej
  • przyprawy: sól, pieprz ziołowy lub czarny, sok z cytryny, czosnek
przygotowanie:
bób ugotować w osolonej wodzie z dodatkiem kopru. odcedzić dodać masło lub oliwę, zmiażdżony czosnek, przyprawy i wymieszać. połączyć z kaszą jaglaną i posiekaną zieleniną. skropić sokiem z cytryny i na wierzch wyłożyć pokrojone w cząstki pomidory bez skórki. podawać na ciepło lub na zimno.
kasza jaglana - gotowanie 
najpierw ją podprażam w garnku o grubym dnie mieszając, do momentu aż zacznie wydzielać intensywny przyjemny zapach a ziarenka nieco będą skakać. wtedy zalewam wrzątkiem ... uwaga, wszystko bardzo się burzy wiec ostrożnie by się nie poparzyć. odcedzam na sicie i dokładnie płuczę pod bieżącą wodą. do gotowania używam garnka z podwójnym dnem (taki do gotowania mleka - z gwizdkiem, oczywiście gwizdek wyjmujemy), wtedy nie muszę pilnować by nie przywarła. ociekniętą kaszę przekładam do garnka, opcjonalnie, dodaję 1/2 łyżeczki kurkumy, wlewam ok 1,3 części wrzątku lekko posolonego i prużę ok 15-20 minut bez mieszania. sprawdzam twardość kaszy, jeśli woda odparowała a kasza jest jeszcze nieco twardawa to dolewam odrobinę wrzątku. tą metodą jaglana zawsze wychodzi sypka i smaczna.
Wegetariański obiad IIICukrzyca ciążowa-obiadDania na zimno - czyli co jeść w upalne dniLato w pełni!

3 komentarze:

  1. Bób najbardziej lubię sam, ale takie połączenie też z pewnością jest smaczne.

    OdpowiedzUsuń
  2. Prezentuje się smakowicie. Niestety ja zanim dojrzeję do zrobienia sałatki, zjadam bób, taki prosto z wody. Nie mniej na przyszłość może się przydać :)))

    OdpowiedzUsuń
  3. Przepyszna sałatka :D własnie się zajadam (:

    OdpowiedzUsuń