sobota, 14 czerwca 2014

Surówka z młodej marchwi i melona

marchew i melon 

lekka orzeźwiająca surówka, której wykonanie zajmuje dosłownie 5 minut. lekko słodkawa więc można zjeść jako przystawkę przed obiadem albo deser, ale może też być śniadaniem lub kolacją. doskonała na upalne dni albo gdy organizm rozpala gorączka, jak w moim przypadku :(


składniki na 2 porcje
  • 2-3 młode marchewki
  • 1/3 melona
  • ksylitol lub cukier do smaku
  • 1 łyżka soku z cytryny lub limonki
  • 1 łyżeczka posiekanej skórki z cytryny lub limonki
  • 2 łyżki pestek lub orzechów (tu słonecznika i dyni)
przygotowanie
obrane marchewki i melon ścieramy na grubej tarce. skrapiamy sokiem cytryny lub limonki. możemy dosłodzić ksylitolem lub innym słodziwem. posypujemy uprażonymi pestkami lub orzechami i posiekaną skórką cytrusową. możemy wstawić do lodówki by schłodzić.

Lepiej z eko torbami od Odszukaj.comDania na zimno - czyli co jeść w upalne dniLato w pełni!

1 komentarz: