sos/pasta/majonez z tofu ... minuta i gotowy ... żółto
to wspaniała wegańska alternatywa majonezu. można wykorzystać jako sos do sałatki lub smarowidło do chleba lub znaleźć inne autrorskie zastosowania. dodając ulubione przyprawy tworzymy własne smaki. neutralne w smaku tofu jest idealną bazą do takich eksperymentów.
składniki
- 1 opakowanie tofu naturalanego
- filiżanka oliwy lub więcej
- 1-2 cm posiekanej papryczki chili lub 1/2 łyżeczki chili w płatkach, możne być też pieprz lub gałka muszkatołowa
- 2-3 łyżki soku z cytryny
- 1 łyżka musztardy dijon
- sól do smaku
- opcjonalnie odrobina dowolnego cukru lub innego słodziwa
wszystkie składniki wkładamy do blendera i miksujemy na gładki krem. w razie potrzeby można dodać więcej oliwy. doprawić do smaku wg. własnych upodobań. wychodzi bardzo gęsty krem. jako sos do sałatek warto rozrzedzić wodą, bulionem lub mlekiem roślinnym. przechowujemy w lodówce ok. 5-7 dni.
ale świetny pomysł:D
OdpowiedzUsuńwyobrażam sobie jaka jest przepaść w kaloriach:D
O jaki fajny pomysł ;)
OdpowiedzUsuńA smakuje jak majonez czy tylko wygląda?
Aniko, to kwestia doprawienia... bardzo podobne w smaku ...
Usuńpiekna propozycja = prosze o uzupelnieni - kategoria żółta czy pomarańczawa !
OdpowiedzUsuńPanti, dodałam kategorię żółtą ...:)
UsuńTeż miałam robić tylko z nieco innymi składnikami ale widzę,że Twój posmakowałby mi na pewno :)
OdpowiedzUsuńKoniecznie muszę zrobić taki majonez.
OdpowiedzUsuńJakiego tofu użyłaś? I czy może być inna musztarda niż dijon? I - już ostatnie pytanie - lepiej nadaje się oliwa czy jakiś olej o bardziej neutralnym smaku?
OdpowiedzUsuńtofu ogólnodostępne polsoja, musztarda ulubiona, czyli dowolna ;) a co do oliwy/oleju to też kwestia upodobań smakowych. każdy lubi co innego, więc to sprawa indywidualna. najlepiej doprawić pod siebie metodą prób i błędów ;) ja zdecydowanie lubię intensywny smak dobrej oliwy i pikantną musztardę dijon.
Usuńpozdrowienia dla anonima :)
Ela