tarta / quiche / kisz ...
mial byc szpinak duszony z cebula i papryka a zamienilo sie to w kisz... i nie zaluje, dawno nie pieklam. na taka smutna pogode to najlepsze danie .... choc za smaczne i z trudnem powstrzymywalam sie przed zjedzeniem calosci. tarta jest lzejsza kalorycznie niz tradycyjna: spod z przewaga maki zytniej, czesc tluszczu to oliwa, a zamiast smietany, jogurt bio. farsz to tylko warzywa na lyzce oliwy. nastepnym razem sprobuje zrobc ciasto tylko na oliwie.
sklad na srednia blaszke
ciasto
- 1 szklanka maki zytniej lub innej (albo mieszanki)
- 3 lyzki masla lub margaryny (u mnie klarowane)
- 2 lyzki oliwy
- szczypta soli
- troche bardzo zimnej wody
najpierw z podanych skladnikow zagniatamy szybko ciasto (staly tluszcz siekamy nozem) i wkladamy je do lodowki.
farsz
- 20 dkg swiezego szpinaku
- 1 strak paprki
- 1 duza cebula
- 2 zabki czosnku
- 2-3 cm papryczki chili
- 1-2 lyzki oliwy do smazenia
- sol i galka muszkatolowa do smaku
warzywa myjemy kroimy na piorka. cebula laduje na suchej patelni, na wolnym ogniu, mieszajac, szklimy ja. jak jest lekko przezroczysta dodajemy oliwe i wrzucamy papryke, chili i zmiarzdzony czosnek, doprawiamy. samzymy az warzywa leklo zmiekna (ok 5-7 minut). jesli wchlonely caly tluszcz to jeszcz dolewamy, nie wiecej niz lyzke oliwy i wrzucamy szpinak porwany/pokrojony na mniejsze kawalki. traz tylko minutka by szpinak lekkko zwiadl. studzimy. takie warzywa na goraco podane z kasza czy makaronem sa pysznym zdrowym daniem.
masa jajeczna
- 2 jaja wiejskie
- 3 lyzki gestego jogurtu (najlepiej bio)
- sol i galka muszkatolowa do smaku
jaja, jogurt i przyprawy dokladnie mieszmy w miseczce. wyjmujemy ciasto z lodowki i rozwalkowujemy je na desce posypanej maka, powinno byc nieco wieksze niz blaszka. blaszke smarujemy tluszczem i przekladamy na nia ciato. mona ja polozyc na ciescie i odwrocic. brzegi wylepiamy ciastem ugniatajac je palcami, wyronujemy je zabakami widelca i nakluwamy cala powierzchnie. masa warzywna laduje na ciescie. teraz ronowmiernie lyzka wylewamy mase jajeczna na to co na blaszcze.
pieczemy w temp 180-200 st C ok 30 do 40 minut az ladnie sie zrumieni. to wszystko.
te tarte mozemy zrobic z kazdym dowolnym farszem. zapraszam tez do zrobienia innej mojej wytrawnej tarty...cebulowej, to maja ulubiona. przepis TU
Pychotka!!! wygląda obłędnie!
OdpowiedzUsuńtarta prezentuje się apetycznie! tak kolorowo i zdrowo do tego!:))
OdpowiedzUsuńRobiłam z tego przepisu ostatnio, ale za mało doprawiłam ;) dzisiaj robie drugi raz ;D Trzymajcie kciuki ;D
OdpowiedzUsuńJenny, zdecydowanie trzeba wyraziście doprawić. najlepiej wg własnego upodobania. farsz musi mieć wyrazisty smak. trzymam kciuki
Usuńpozdrawiam,
ela
czy tarta dobrze smakuje również odgrzana w mikrofali?
Usuńnic co jest odgrzane w mikrofali nie może smakować dobrze!
Usuń