piątek, 23 listopada 2012

Tarta szpinakowa

tarta / quiche / kisz ... 

mial byc szpinak duszony z cebula i papryka a zamienilo sie to w kisz... i nie zaluje, dawno nie pieklam. na taka smutna pogode to najlepsze danie .... choc za smaczne i z trudnem powstrzymywalam sie przed zjedzeniem calosci. tarta jest lzejsza kalorycznie niz tradycyjna:  spod z przewaga maki zytniej, czesc tluszczu to oliwa, a zamiast smietany, jogurt bio. farsz to tylko warzywa na lyzce oliwy. nastepnym razem sprobuje zrobc ciasto tylko na oliwie.


sklad na srednia blaszke
ciasto
  • 1 szklanka maki zytniej lub innej (albo mieszanki)
  • 3 lyzki masla lub margaryny  (u mnie klarowane)
  • 2 lyzki oliwy
  • szczypta soli
  • troche bardzo zimnej wody
najpierw z podanych skladnikow zagniatamy szybko ciasto (staly tluszcz siekamy nozem) i wkladamy je do lodowki.


farsz
  •  20 dkg swiezego szpinaku
  • 1 strak paprki 
  • 1 duza cebula
  • 2 zabki czosnku
  • 2-3 cm papryczki chili
  • 1-2 lyzki oliwy do smazenia
  • sol i galka muszkatolowa do smaku
warzywa myjemy kroimy na piorka. cebula laduje na suchej patelni, na wolnym ogniu, mieszajac, szklimy ja. jak jest lekko przezroczysta dodajemy oliwe i wrzucamy papryke, chili i zmiarzdzony czosnek, doprawiamy. samzymy az warzywa leklo zmiekna (ok 5-7 minut). jesli wchlonely caly tluszcz to jeszcz dolewamy, nie wiecej niz lyzke oliwy i wrzucamy szpinak porwany/pokrojony na mniejsze kawalki. traz tylko minutka by szpinak lekkko zwiadl. studzimy. takie warzywa na goraco podane z kasza czy makaronem sa pysznym zdrowym daniem.
 
 masa jajeczna
  • 2 jaja wiejskie
  • 3 lyzki gestego jogurtu (najlepiej bio)
  • sol i galka muszkatolowa do smaku
jaja, jogurt i przyprawy dokladnie mieszmy w miseczce. wyjmujemy ciasto z lodowki i rozwalkowujemy je na desce posypanej maka, powinno byc nieco wieksze niz blaszka.  blaszke smarujemy tluszczem i przekladamy na nia ciato. mona ja polozyc na ciescie i odwrocic. brzegi wylepiamy ciastem ugniatajac je palcami, wyronujemy je zabakami widelca i nakluwamy cala powierzchnie. masa warzywna laduje na ciescie. teraz ronowmiernie lyzka wylewamy mase jajeczna na to co na blaszcze.
 
pieczemy w temp  180-200 st C ok 30 do 40 minut az ladnie sie zrumieni. to wszystko. 

te tarte mozemy zrobic z kazdym dowolnym farszem. zapraszam tez do zrobienia innej mojej wytrawnej tarty...cebulowej, to maja ulubiona. przepis TU

6 komentarzy:

  1. tarta prezentuje się apetycznie! tak kolorowo i zdrowo do tego!:))

    OdpowiedzUsuń
  2. Robiłam z tego przepisu ostatnio, ale za mało doprawiłam ;) dzisiaj robie drugi raz ;D Trzymajcie kciuki ;D

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Jenny, zdecydowanie trzeba wyraziście doprawić. najlepiej wg własnego upodobania. farsz musi mieć wyrazisty smak. trzymam kciuki
      pozdrawiam,
      ela

      Usuń
    2. czy tarta dobrze smakuje również odgrzana w mikrofali?

      Usuń
    3. nic co jest odgrzane w mikrofali nie może smakować dobrze!

      Usuń