piątek, 30 listopada 2012

Majonez weganski z tofu

sos/pasta/majonez z tofu ... minuta i gotowy ... żółto

to wspaniała wegańska alternatywa majonezu. można wykorzystać jako sos do sałatki lub smarowidło do chleba lub znaleźć inne autrorskie zastosowania. dodając ulubione przyprawy tworzymy własne smaki. neutralne w smaku tofu jest idealną bazą do takich eksperymentów.


składniki
  • 1 opakowanie tofu naturalanego
  • filiżanka oliwy lub więcej
  • 1-2 cm posiekanej papryczki chili lub 1/2 łyżeczki chili w płatkach, możne być też pieprz lub gałka muszkatołowa
  • 2-3 łyżki soku z cytryny
  • 1 łyżka musztardy dijon 
  • sól do smaku
  • opcjonalnie odrobina dowolnego cukru lub innego słodziwa
wszystkie składniki wkładamy do blendera i miksujemy na gładki krem. w razie potrzeby można dodać więcej oliwy. doprawić do smaku wg. własnych upodobań. wychodzi bardzo gęsty krem. jako sos do sałatek warto rozrzedzić wodą, bulionem lub mlekiem roślinnym. przechowujemy w lodówce ok. 5-7 dni.

9 komentarzy:

  1. ale świetny pomysł:D
    wyobrażam sobie jaka jest przepaść w kaloriach:D

    OdpowiedzUsuń
  2. O jaki fajny pomysł ;)
    A smakuje jak majonez czy tylko wygląda?

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Aniko, to kwestia doprawienia... bardzo podobne w smaku ...

      Usuń
  3. piekna propozycja = prosze o uzupelnieni - kategoria żółta czy pomarańczawa !

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Panti, dodałam kategorię żółtą ...:)

      Usuń
  4. Też miałam robić tylko z nieco innymi składnikami ale widzę,że Twój posmakowałby mi na pewno :)

    OdpowiedzUsuń
  5. Koniecznie muszę zrobić taki majonez.

    OdpowiedzUsuń
  6. Jakiego tofu użyłaś? I czy może być inna musztarda niż dijon? I - już ostatnie pytanie - lepiej nadaje się oliwa czy jakiś olej o bardziej neutralnym smaku?

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. tofu ogólnodostępne polsoja, musztarda ulubiona, czyli dowolna ;) a co do oliwy/oleju to też kwestia upodobań smakowych. każdy lubi co innego, więc to sprawa indywidualna. najlepiej doprawić pod siebie metodą prób i błędów ;) ja zdecydowanie lubię intensywny smak dobrej oliwy i pikantną musztardę dijon.
      pozdrowienia dla anonima :)
      Ela

      Usuń