brokułowa sałatka z ziemniakami, pieczarkami i gruszką
brokuły wciąż cieszą oczy na bazarowych straganach. te zielone kwiaty jem trochę z rozsądku. same nie specjalnie mi smakują, ale w sałatce, w towarzystwie innych składników to już co innego... wręcz uwielbiam. rzadko zdarza mi się zrobić taką samą sałatkę, wciąż eksperymentuję ... a warto bo zielone warzywa są najzdrowsze i trzeba je oswajać. tym razem zrobiło mi się takie coś... wiedziałam, że brokuły chcę zestawić z ziemniakami i pieczarkami w kremowym sosie. reszta składników dodawała się w trakcie.
składniki na 2-3 osoby
- 1 mały brokuł
- 2 spore ziemniaki żółte lub inne sałatkowe
- 3 duże pieczarki
- 2 ogórki kiszone
- 1 duża gruszka
- 6 orzechów włoskich
- 4 kawałki pomidorów suszonych z oleju
- garść posiekanej natki
- filiżanka majonezu wegańskiego z tofu
- sól, pieprz do smaku
- woda lub mleko roślinne do rozrzedzenia sosu
brokuła i odcięte łodyżki, ziemniaki i pieczarki gotujemy na parze. po ok. 5-7 minutach wyjmujemy kwiaty brokuła i pieczarki. ziemniaki i łodygi dogotowujemy. studzimy. brokuła dzielimy delikatnie na małe różyczki, ziemniaki, pieczarki i łodygi brokułowe kroimy w grubą kostkę lub słupki. tak samo kroimy pozostałe składniki. przekładamy do sporej miski i delikatnie mieszamy. majonez z tofu rozrzedzamy wodą lub mlekiem roślinnym, możemy dodatkowo dosmaczyć jeśli byłby za łagodny. polewamy sałatkę, sypiemy natkę pietruszki i bardzo delikatnie wszystko mieszamy.
link do majonezu z tofu: http://potrawypolgodzinne.blogspot.com/2012/11/majonez-weganski-z-tofu.html#linkspodobna sałatka z brokułów pod tym linkiem: http://potrawypolgodzinne.blogspot.com/2012/09/saatka-brokuowa.html
Ciekawe połączenie smaków
OdpowiedzUsuńZapraszam na świąteczną edycję konkursu z firmą PRYMAT : http://book-and-cooking.blogspot.com/2012/11/konkurs-z-firma-prymat-edycja-swiateczna.html