nieudane leniwe czyli kluski z maki żytniej z białym serem
miały być leniwe .... ale... ser był bardzo mokry i dodawałam mąkę i dodawałam... i w końcu to już nie były leniwe :) skoro plan się zminił to dosypałam płatków chili i stwierdziłam, że podam z sosem pomidorowo warzywnym który stał i czekał od lata na pożarcie. w sumie cieszę się, że te leniwe nie udały się ... to był bardzo pysznościowy obiad :)
skład na 2 porcje
- 25 dkg białego sera
- ok. 5-6 łyżek mąki żytniej
- 1 jajo
- 1/2 łyżeczki chili w płatkach
- słoiczek domowego gęstego sosu pomidorowego
- garść posiekanej natki
- 2 łyżki startego parmezanu lub innego twardego sera (opcjonalnie)
jak to zrobić? po prostu wziąć zbyt mokry ser by nie powstały z tego leniwe, wbić do niego jajo i dobrze wymieszać widelcem. dodawać mąki tyle by powstało sprężyste ale miękkie ciasto. na koniec dodać chili w płatkach lub posiekane świeże. ciasto podzielić na części, na desce posypanej mąką uformować wałki o średnicy 1,5-2 cm i kroić ukośnie jak kopytka/leniwe. zagotować duży garnek wody i wrzucać na wrzątek. delikatnie zamieszać, od momentu wypłynięcia klusek na wierzch gotować 2-3 minuty. wyjąć łyżką cedzakową. na patelnię wyłożyć ze słoiczka sos pomidorowy (lub pomidorowo warzywny np. TAKI), podgrzać i dodać kluski. delikatnie wymieszać. wyłożyć na talerz. można dodatkowo posypać parmezanem lub innym twardym serem i posiekaną natką.
a tu kluski formie kulek, tym razem dosmaczone cząbrem. warto eksperymentować ze smakami i formami klusek.
a tu kluski formie kulek, tym razem dosmaczone cząbrem. warto eksperymentować ze smakami i formami klusek.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz