energetyzująca warzywna owsianka ...
pyrkocze na gazie podczas gdy ja piszę ten post. muszę spieszyć się bo za chwilę dojdzie. tak, dziś obudziłam się z apetytem na owsiankowe danie. robię na gęsto lub jako zupę. zazwyczaj bazą jest suszona włoszczyzna, jeśli mam świeżą włoszczyznę i inne warzywa, tak jak dziś, to właśnie je wykorzystuję. dziś gotuję bardzo gęstą owsiankę :)
składniki na porcję dla 1 osoby
- 2-4 płaskie łyżki płatków owsianych zwykłych, górskich lub kaszy owsianej
- 1/2 marchewki
- 1/4 pietruszki
- kawalutek korzenia selera
- 1/4 papryki czerwonej
- ociupina ostrej papryczki lub chili w płatkach (opcjonalnie)
- 1 szklanka wody
- sól i ulubione przyprawy do smaku (u mnie zazwyczaj cząber)
- zielenina - nataka pietruszki, selera itp
- 1 łyżeczka oliwy lub masła (opcjonalnie)
warzywa gotują się 5 minut płatki kolejne 5 |
ja z rana jestem mało ogarnięta ale śniadanie zjeść muszę. pokrojenie warzyw na małe kawałeczki przekracza moje możliwości, wiec obieram je, kroję byle jak i wrzucam do blendera na kilka sekund, by nieco się rozdrobniły. przekładam rozdrobnione do garnka i zalewam wrzątkiem. gotuję 5 minut. dorzucam płatki, przyprawy i zieleninę (bez soli) i gotuję kolejne 5 minut. jeśli uznamy, że płatki są dla nas zbyt twarde to wyłączamy gaz i zostawiamy je na kolejne 5 minut by "doszły" i nieco ostygły. teraz możemy dodać sól i łyżeczkę oliwy lub masła.
gorąca, parująca gęsta owsianka ... zapewniam, że to doskonałe rozpoczęcie dnia ... zaspokaja nasz głód na jakieś 5 godzin. TU moje pozostałe owsianki.
oczywiście można to danie zrobić z innych zbóż: proso, jęczmień, pszenica, żyto, komosa, ryż... itp.
oczywiście można to danie zrobić z innych zbóż: proso, jęczmień, pszenica, żyto, komosa, ryż... itp.
fajnie, nigdy tak nie jadłam, ale podoba mi się ten pomysł.
OdpowiedzUsuńowsianka , to ja uwielbiam
OdpowiedzUsuń