wtorek, 23 października 2012

Pikantna kiszonka kapusciano warzywna

kiszonka alkalizująca probiotyczna

jesień, czas by wzmocnić odporność zajadając zdrowe przysmaki. niedawno nastawiłam moją ulubioną jesienną kiszonkę ... pełną probiotyków witamin. zjedzmy co dzień garstkę tego intensywnego cuda, może uchronić nas przed jesienno zimowymi przeziębieniami ... w czasie kuracji antybiotykowej odbuduje prawidłową florę bakteryjną w naszym układzie trawiennym. niezastąpiona.

składniki (na ok. 2 litrowe słoiki)
  • 1 nieduża główka białej kapusty
  • 2 marchwie
  • 1-2 cebule białe
  • 1 ostra papryczka (opcjonalnie)
  • 1 mała papryka (opcjonalnie)
  • pietruszka, seler (opcjonalnie)
  • świeży imbir - ok 2 cm lub wiecej
  • kilka ząbków czosnku
  • pieprz ziarnisty (może być kolorowy) - ok 1/2 łyżeczki
  • ziele angielskie - kilka kulek
  • 1 łyżeczka nasion kopru
  • 2 listki laurowe
  • 2 łyżki soli kłodawskiej niejodowanej
  • woda mineralna niegazowana

kapustę drobno kroimy, obraną marchew na cienkie krótkie paseczki. obrany imbir kroimy w cienkie plasterki, a cebulę w piórka. ząbki czosnku mogą być w całości lub w plasterkach. wszystkie składniki włożyć do dużej miski i dokładnie wymieszać z 1 łyżka soli i ugnieść dłońmi by lekko puściły sok. następnie dobrze upchać w słoiki, zalać ciepłą solanką - 1 łyżka soli na 1 litr wody.słoiki przykryć ale nie zakręcać ew. przykryć szmatką, odstawić na 4-5 dni w ciepłe miejsce. gdy warzywa są już kwaskowe a sos się zaczyna pienić kiszonka jest gotowa do spożycia. słoiki zakręcić i przechowywać w lodówce by przerwać proces kiszenia.

w kiszonce są miliony probiotyków. najlepsze są warzywa z upraw ekologicznych. wspaniałe na zimowe przeziębienia, do jedzenia samo albo jako składnik sałatek. bardzo intensywne w smaku. zakisić można każde warzywo, warto eksperymentować. również owoce można dodać np. jabłko, gruszkę ... niemniej może to zmniejszyć trwałość kiszonki i będzie trzeba ją szybciej zjeść. do każdego słoika możemy skomponować inny skład.


powyżej  kiszonka robioną z młodej majowej kapusty



kiszonkowa sałatka: kiszonka kapuściana, natka, dymka, pomidor, oliwa i odrobina pieprzu ziołowego ale nie koniecznie, kiszonka ma tak intensywny smak, że zazwyczaj zbędne jest dodawanie przypraw.

11 komentarzy:

  1. i rewelacyjny dodatek do obiadów :)

    OdpowiedzUsuń
  2. joanna El nakhal5 czerwca 2013 16:26

    super ,,ze znalazlam ten blok,,dzieki,,,

    OdpowiedzUsuń
  3. joanna El nakhal5 czerwca 2013 16:28

    super ,,ciesze sie ze znalazlam te witaminkowe przepisy,,,,

    OdpowiedzUsuń
  4. super, ze trafilam na twojego bloga!

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Żanet, też się cieszę ... zapraszam :)
      pozdrawiam,
      ela

      Usuń
    2. Dzisiaj robiłam moją pierwszą kapuchę kiszoną. Według twojego przepisu, pominęłam kilka rzeczy bo nie miałam, ale mam nadzieję, że będzie pycha. Jestem wegetarianką, od czasu do czasu jedzącą trochę nabiału więc takie zdrowe probiotyki jak najbardziej są dla nie wskazane. A jakoś nie wierzę w kapusty kiszone stojące na pólkach w sklepie z datą gwarancji po dwa lata ;)

      Dam znać jak wyszła. Trzymaj Ela kciuki =)

      P.S. Od razu mogę napisać, że będę często korzystać z Twoich przepisów, bo są jak znalazł dla mnie ;) ahhhh, i zapraszam do mnie ;)

      Usuń
    3. Żanet, mam nadzieję, że kiszonka się uda... to nie jest typowa kapusta kiszona... w ten sposób przygotowana jest jędrna i chrupiącą a dzięki dodatkowi imbiru zyskuje wyjątkowy smak i jest idealna na podbudowanie odporności na zblizająca sie długą, mało słoneczną porę, która nas czeka. ja mięsa nie jem od ponad 25 lat. nabiał tak jak Ty, od czasu do czasu. a jak widzisz gotuję od tak... z dnia na dzień... zwyczajnie, bez udziwnień.
      trzymam kciuki, daj znać koniecznie, napis tu albo na FB priv lub mail
      potrawypolgodzinne@gmail.com.

      zajrzałam do Ciebie ;)jest pięknie ... cudne zdjęcia. będę stałym gościem.
      pozdrawiam ciepło,
      ela

      Usuń
  5. Witam, robiłam przepis dokładnie wedgług przepisu i coś nie wyszło bo na górze zrobił mi się czarny meszek i pleśń, wie Pani dlaczego tak się stało?;) Kurcze a tak miałam smaka...

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. przepraszam, że dopiero teraz odpowiadam (szpital/operacja)
      zapewne warzywa nie zostaly dokładnie zalane solanką i wdała się pleśń. czasami tak się zdarza. a może za długo stało w cieple i się przekisiło. czasami w naszych domach są niekorzystne szczepy bakterii. proszę się nie zniechęcać. ja robilam kiszonkę wiele wiele razy nigdy nie miałam takiej przygody. może warto zrobić nieco mocniejszą zalewę (więcej soli) i dodać wiecej czosnku (zabija grzyby i zle bakterie).
      pozdrawiam,
      ela

      Usuń
  6. Wspanialy przepis, dziękuję! Na pewno go sprobuję!
    Ewa

    OdpowiedzUsuń