sobota, 13 października 2012

Pieczone pomidory z kasza jeczmienna

kasza jęczmienna z pieczonymi pomidorami, papryką i marchwią (ponad pół godziny)

pieczone warzywa to fajna sprawa, mało przy tym roboty, a smaku symfonia ... skoncentrowanego smaku.  jak to proste, wielu z was wie, a pozostałych, mam nadzieję, że przekonam smacznymi fotkami. doskonałym towarzystwem dla tych aromatycznych pyszności są kasze. postanowiłam przypomnieć sobie smak jęczmiennej, nie jadłam jej całe wieki.




składniki
  • pomidory podłużne - 3-4 na osobę
  • marchewka - 1 na osobę
  • papryka - 1/2 na osobę
  • oliwa
  • przyprawy (u mnie sól, pieprz, cząber, oregano, czosnek niedźwiedzi)
  • kasza jęczmienna łamana - filiżanka suchego ziarna na 3 osoby
jak gotujemy kaszę?
1 filiżankę kaszy płuczę na sicie i po odcieknięciu prażę chwile w garnku z grubym dnem. przekładam do garnka z podwójnym dnem i zalewam 1,5 filiżanki osolonego wrzątku. gotuję pod przykryciem 15-20 minut. jeśli woda odparuje a kasza wiąż jest za twarda dolewam jeszcze odrobinę wrzątku i gotuję do jej odparowania.
jak pieczemy warzywa?
marchew obieram i kroję na pół a potem wzdłuż w na ćwiartki, paprykę po wyjęciu gniazd nasiennych kroję na ćwiartki, pomidory wzdłuż na pół. warzywa układam w szklanym lub ceramicznym naczyniu, skrapiam oliwą i posypuję solą, pieprzem i suto ziołami. piekę w średniej temperaturze (180 st C) ok. 45-50 minut.do pieczenia możemy dorzucić inne warzywa, również ziemniaki. wyśmienicie smakuje z kiszonymi ogórkami lub kapustą, jesienny owoc też dobrze skomponuje się smakowo.


kasza jęczmienna jest do kupienia w trzech formach, pęczak czyli cale polerowane ziarno, łamana czyli pocięty pęczak i perłowa czyli cięta kasza poddana polerowaniu. to co wyróżnia jęczmień od innych kasz to to, że tak jak i owies zawiera błonnik rozpuszczalny, bardzo pomocny przy problemach z cholesterolem i cukrzycy. ponadto trochę witamin i mikroelementów. oczywiście najwięcej zdrowotności znajdziemy w pęczaku. 

4 komentarze:

  1. o tak zdecydowanie świetny pomysł , takiej kaszy nie znałam

    OdpowiedzUsuń
  2. Bardzo lubię takie dania z papryką :)
    smaczny przepis

    OdpowiedzUsuń
  3. Uwielbiam pęczkak ;] Wersji pomidore jeszcze nie jadłam ;]

    OdpowiedzUsuń