piątek, 16 listopada 2012

Basbusa ... arabskie ciasto

basbusa ... basboosa, basbousa ... bardzo słodkie  (ponad pol godziny)

któregoś dnia robiłam mleczko kokosowe z wiórków (TU przepis) i została mi sucha miazga. szkoda wyrzucić. poszukałam i znalazłam na stronie www.arabskie.pl prościutki przepis na arabska słodkość "basbusa" ... oczywiście zrobiłam po swojemu i pozamieniałam niektóre składniki i zmniejszyłam ilości. oryginalny przepis TU .



ciasto:
  • 1/2 szklanki razowego kuskusu (opcjonalnie semolina lub kasza manna)
  • 1/4 szklanki cukru
  • 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia
  • 1/2 łyżeczki cynamonu
  • 1 kopiasta łyżka masła klarowanego (rozpuścić) - w wersji wegańskiej olej kokosowy
  • 1/2 szklanki wiórek kokosowych lub wytłoczyny wiórków po robieniu mleka
  • 1 pojemniczek dobrego gęstego jogurtu (w wersji wegańskiej jogurt roślinny)
  • 1 łyżeczka tahini do posmarowania foremki
wszystkie składniki ciasta wymieszać aż powstanie jednolita masa. blaszkę (np. tartowa) wyłożyć papierem do pieczenia i posmarować pastą tahini. przełożyć ciasto i wyrównać szpatułka silikonowa. za pomocą szpatułki lub tępego nożna pokroić ciasto na nieduże romby. na każdy romb położyć orzechy włoskie lub płatki migdałów i wgnieść je w ciasto. wstawić do piekarnika nagrzanego do temp. 180 stopni i piec na zloty kolor (ok.30-40 minut).

gotowe do pieczenia
 
upieczone

w międzyczasie przygotować syrop
  • 1/2 szklanki szklanki cukru
  • 1/4 szklanki wody
  • sok z 1/4 cytryny
składniki zagotować i trzymać 10-15 minut na gazie od czasu do czasu mieszając. odstawić do ostygnięcia by nieco zgęstniał. upieczone ciasto wyjąć z piekarnika (nie wyłączamy go) i polać dokładnie przestudzonym syropem. ciasto wstawić ponownie do piekarnika na 5 minut. po tym czasie wyjąć i ostudzić. porcje powinny ładnie się odłamywać, można je ewentualnie dokroić nożem. jeśli macie w domu wodę różaną lub z kwiatów pomarańczy to do syropu można dodać  łyżeczkę. deser wyszedł przesmaczny...polecam.

polane syropem wstawiamy z powrotem do piekarnika
w piekarniku ciasto wchłonęło syrop i jest gotowe do jedzenia

kolejne kawałki niebezpiecznie znikają
 przepis bierze udzial w akcjach
Nieznana kuchnia świata
VEGAN VALENTINESOrganizator: vimari

13 komentarzy:

  1. Odpowiedzi
    1. Lucja, dziekuje ... rowniez swietnie smakuje i jest proste w wykonaniu.
      pozdrawiam :)

      Usuń
  2. Uwielbiam! prostsze niż baklava... a równie smaczne :-)

    OdpowiedzUsuń
  3. Muszę wypróbować !Tymbardziej, że wykonanie zapowiada się bardzo proste.

    OdpowiedzUsuń
  4. pycha, szybkie i łatwe :) polecam takie przepisy lubie najbardziej

    OdpowiedzUsuń
  5. Super prosty szybki dla ludzi co nie maja talentu kulinarnego :) polecam gorąco - smakuje jak kokosanki z odpustu

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Justyna, dzięki ... cieszę się, że spodobało Ci się to nietypowe ale fajne ciasto.
      pozdrawiam :)

      Usuń
  6. Kurcze, jesteśmy na diecie. A tak okrutnie kusi to ciasto!!! ;)

    OdpowiedzUsuń
  7. Zrobiłam mleko kokosowe z Twojego przepisu (super!) i jako naturalną konsekwencję to ciasto. Proste i pyszne. Ponieważ nie trawię krowiego mleka obydwa przepisy będą często wykorzystywane.Dziękuję i pozdrawiam!

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Irena, cieszę się że smakowało i udało sie.
      pozdrawiam,ela

      Usuń
  8. Hejka! Świetny przepis, właśnie planuję go zrobić na niedzielny deser. :) mam tylko takie pytanie - czy kaszę mannę należy uprzednio ugotować?

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Hej Anonimowa ;)
      używamy kaszy surowej, niegotowanej.
      smacznego :)

      Usuń
  9. Cześć! Świetny przepis, szukałam właśnie pomysłu co zrobić z wytłoczyn po mleku kokosowym :) pytanie: czy jogurt można pominąć? Nie mam takiego w domu, chyba, że śmietanka sojowa wchodzi w grę... tahini też nie mam, ale to chyba nie odgrywa jakiegoś większego znaczenia? Można posmarować blaszkę czymś innym? Pozdrawiam i ślę uściski za wspaniały przepis!

    OdpowiedzUsuń